Semnalul de alarmă tras de persoanele cu dizabilități pentru autorități

scris de Mircia Giurgiu

Cuvintele pe care le-a rostit acesta în cadrul conferinței trebuie să fie un semnal de alarmă pentru autorități, o trezire din letargie a acelor persoane care gândesc doar în regie proprie și pentru care lumea din afara bulei lor nu contează, nu există. Andrei Matiș este doar unul. Dar el a trăit o viață cu dizabilitatea locomotorie, având-o pe mama sa și pe frații săi drept ajutor pe întreg parcursul vieții.
ulterior facultatea de Teologie Greco-Catolică, specializarea Teologie Didactică – Asistență Socială pe care Andrei Matiș a urmat-o, este una foarte gravă. Aceste clădiri nu sunt dotate cu elevatoare pentru persoanele cu dizabilități locomotoare sau cu rampe pentru deplasarea persoanelor în scaune cu rotile. ”Un exemplu concret de politică managerială proastă, de obtuzitate, există în cadrul Facultății de Asistență Socială, realizată pe trei nivele și la cel de-al patrulea fiind amplasat amfiteatrul. Eu, ca să particip la cursuri trebuia să îl rog pe fratele meu sau pe colegii mei să mă tragă efectiv pe scări patru etaje (…)” a evocat Andrei Matiș o experiență personală.
În ceea ce privește accesul pe piața forței de muncă, Andrei Matiș a declarat că și-a depus dosarul la AJOFM pentru a se angaja, dar din cauza lipsei accesibilității sau a deschiderii înspre o astfel de situație a angajatorilor, îi este foarte dificil să își găsească un loc de muncă. Este în discuții totuși cu compania ICEP Hotel School, pentru a urma un curs în cadrul programului lor de pregătire, având speranța că post-pregătire va fi mai ușor să găsească un loc de muncă.
Transportul public este o altă problemă pentru persoanele cu dizabilități. Sunt prea puține troleibuze adaptate pentru transportul persoanelor cu dizabilități, deși statul are obligația de a asigura mijloace de transport pentru persoanele cu dizabilități. Attâ fundația Motivation, care a creat un serviciu de economie socială în Florești, cât și Asociația Sportivă Roțile Abilității care militează pentru integrarea socială prin sport, dețin un serviciu de transport adaptat. ”Aceasta înseamnă că au mașină special adaptată pentru transportul persoanelor cu dizabilități cu ajutorul căreia transportul se realizează în perfectă siguranță (…) personal am văzut această mașină în cadrul unei tabere organizate în vară.” A spus Andrei Matiș.

Persoanele cu dizabilități în cadrul evenimentelor Clujului

Din fericire, zona culturală a Clujului, respectiv marii organizatori de evenimente, cum sunt Festivalul Electric Castle sau Untold, au acordat o atenție specială persoanelor cu dizabilități și accesului acestora în cadrul evenimentelor. Conform celor prezentate de către Andrei Matiș, dacă la Electric Castle a existat o înclinare puternică față de persoanele cu dizabilități, în cadrul Untold Festival au apărut câteva carențe.
O sursă de la nivelul de management din cadrul organizatoric al festivalului Untold ne-a dezvăluit că a fost nevoit să facă anumite sacrificii pentru a putea obține gratuități pentru persoanele cu dizabilități, dar chiar și așa, odată ce aceștia au ajuns la festival, au apărut probleme legate de accesibilitate. Sursa a declarat că ”există un angajat al Cluj Arena care are cheia respectivă (n.r. de la rampele de acces pentru persoanele cu dizabilități) cu care eu am vorbit în a doua zi de festival la telefon, rugându-l, implorându-l și trimițând după el acasă ultimul model de Mercedes, să îl aduc, să îmi dea cheia aceea. Practic, acele rampe sunt mai complexe, există un om care știe să le folosească, există un pericol dacă le folosește o persoană neavizată. (…) a doua zi dimineața am auzit că persoane cu dizabilități nu au reușit să ajungă pe stadion. (…) Am sunat persoana care avea cheia, acesta mi-a zis foarte senin că este în concediu și că el a fost ieri la stadion și că lui nu i-a spus nimeni nimic, și că nu el nu vrea să vină. În final, am dat prelata aceea jos și am încercat să deschid într-un fel sau altul rampa de acces, dar nu am reușit. Oricum, era riscant ca cineva să folosească acest sistem, pentru că se puteau întâmpla accidente, și am renunțat. Începând cu a doua zi, persoanele cu dizabilități au intrat prin zona VIP.

Filiala PSRO Cluj va face tot ceea ce îi stă în putință pentru a susține cauza și apelul public al lui Andrei Matiș în vederea modificării erorilor din sistemul de învățământ sau cel social, deoarece crede în posibilitatea integrării și acceptării sociale a persoanelor cu dizabilități în cadrul social românesc.

Related posts

Leave a Comment