Sassu – demis de la conducerea TVR; Raportul de activitate pe 2008 al TVR, respins de Parlament


Raportul de activitate pe anul 2008 al Televiziunii Române a fost respins, marţi, de plenul reunit al Parlamentului, cu 195 voturi „pentru”, 78 – „împotrivă” şi 3 – „abţineri”, votul negativ al parlamentarilor echivalând cu demiterea lui Alexandru Sassu din fruntea TVR.Camera Deputaţilor şi Senatul s-au reunit, marţi, în şedinţă comună, pentru a dezbate raportul de activitate pe 2008 al Societăţii Române de Televiziune (SRTv). La Parlament este prezent şi Alexandru Sassu, preşedintele-director general al TVR.
Raportul a fost respins, ceea ce implică faptul că întregul Consiliu de Administraţie al TVR, condus de Alexandru Sassu, va fi înlocuit. Articolul 46, alin. 7 din Legea 41/1994 privind organizarea şi funcţionarea SRTv prevede că „respingerea de către Parlament a raportului anual atrage demiterea, de drept, a consiliului de administraţie respectiv”.
Raluca Turcan, deputat PDL şi preşedintele Comisiei de Cultură din Camera Deputaţilor, a spus că, potrivit legii de funcţionare, actualul preşedinte-director general al TVR, Alexandru Sassu, „asigură interimatul pe perioada de 15 zile în care se fac demersurile pentru numirea unui nou CA „.
Înainte de votul parlamentarilor, Raluca Turcan a spus că raportul de activitate al TVR pe anul 2008 a fost respins de Comisiile de Cultură din Parlament, care propun plenului respingerea acestui raport.
„Sunt convinsă că domnul preşedinte-director general Sassu are lucruri importante să ne anunţe. Vreau să precizez că toate dezbaterile din Comisiile de Cultură reunite s-au desfăşurat în absenţa domnului Sassu sau a altor membri ai Consiliului de Administraţie al televiziunii. (…) În cadrul dezbaterilor din comisii, opiniile au fost mai mult critice, aş spune în totalitate critice, deoarece acestea s-au desfăşurat în absenţa lui Alexandru Sassu sau a membrilor Consiliului de Administraţie al televiziunii, fapt ce a iritat membrii comisiilor. Acest raport trebuia să fie susţinut de măcar un reprezentant al Consiliului de Administraţie”, a spus, marţi, în plenul Parlamentului, deputatul PDL Raluca Turcan, preşedintele Comisiei de Cultură din Camera Deputaţilor.
După alocuţiunea lui Turcan, deputatul PSD Victor Socaciu, vicepreşedintele Comisiei de Cultură din Camera Deputaţilor, a precizat că opoziţia – PSD şi PNL – nu a luat parte la dezbateri în cadrul comisiilor reunite.
El a fost urmat de Alexandru Sassu, preşedintele-director general al SRTv, care a vorbit despre raportul de activitate al Televiziunii Publice în faţa camerelor reunite ale Parlamentului. „Am să încep cu o precizare apropo de neprezentarea la comisie: din păcate, în ziua aceea, eram la spital şi am anunţat acest lucru. (…) Îmi pare rău, credeam că acest lucru l-am lămurit cu doamna preşedintă (Raluca Turcan, n.r.)”, a declarat Sassu cu privire la declaraţiile Ralucăi Turcan privind discuţiile din Comisii, desfăşurate în lipsa lui.
Apoi, Sassu a vorbit despre sursele de finanţare ale TVR, care au scăzut în fiecare an.
„Aş începe prin a spune un lucru care trebuie să fie clar pentru toată lumea şi anume că sursele de finanţare ale televiziunii sunt trei: o parte de la bugetul de stat, care este destinată, în mod expres, prin buget, dezvoltării, plăţii reţelelor şi releelor şi TVR Internaţional, o parte din taxă şi o parte din venturi proprii, aici intrând şi publicitatea. Nu există niciun fel de bani care să vină de la cablişti (care retransmit posturile Televiziunii Publice, n.r.). Canalele TVR se difuzează, prin lege, în mod gratuit. Pentru că există această confuzie (…), vă spun încă o dată, nu există nicio altă sursă de finanţare şi nu există niciun ban de la cablişti”, a explicat Sassu.
El a precizat că, la mijlocul lui 2007, când actualul CA a preluat conducerea TVR, Televiziunea Publică avea „un deficit bugetar de aproximativ 10 milioane de euro, cu perspective ca, până la sfârşitul anului, să se ajungă la 18 milioane de euro, poate şi mai mult”. „Nu există (…) nicio problemă legată de bani dispăruţi sau inexistenţi. E vorba de un deficit, cum are şi bugetul de stat. Am preluat conducerea cu o perspectivă de 18 milioane de euro deficit”, a mai spus Sassu.
Votul negativ al plenului Parlamentului a venit în concordanţă cu cel al Comisiilor pentru Cultură din Camera Deputaţilor şi Senat, care, în data de 17 februarie, au respins raportul de activitate pe anul 2008 al Televiziunii Române, cu 15 voturi „pentru” şi o abţinere, în absenţa parlamentarilor PSD şi PNL, dar şi a preşedintelui-director general al TVR, Alexandru Sassu.
Încă de la momentul respectiv, imediat după votul de respingere a raportului, Raluca Turcan, preşedintele Comisiei de Cultură a Camerei Deputaţilor, a anunţat încheierea mandatului actualului Consiliu de Administraţie al TVR, condus de Alexandru Sassu, fiind contrazisă însă de Marton Arpad, deputat UDMR, care a precizat că mandatul se încheie doar dacă şi plenul Parlamentului votează împotriva raportului de activitate al TVR pe 2008.
Turcan şi-a explicat votul împotriva raportului. „Din punctul meu de vedere, conducerea actuală a TVR nu a înţeles rolul pe care îl are în societatea românească şi nici faţă de Parlament (…) În Camera Deputaţilor au refuzat sistematic prezenţa”, a spus atunci Raluca Turcan, care este şi vicepreşedinte al PDL.
Respingerea raportului de activitate al TVR în absenţa sa şi a celorlalţi membri ai Consiliului de Administraţie a fost considerată de către Alexandru Sassu „fără precedent”, după cum a declarat acesta într-un interviu acordat MEDIAFAX în data de 18 februarie, a doua zi după votul negativ primit de la Comisiile de Cultură ale Parlamentului. Sassu a precizat, în interviu, că a lipsit motivat de la şedinţa Comisiilor din Parlament, fiind sub un tratament care nu putea fi amânat.

Related posts

Leave a Comment