
La Kiev au avut loc consultări de lucru între reprezentanţii Rusiei şi Ucrainei în procesul de reglementare transnistreană, la care au participat ambasadorul cu misiuni speciale al MAE al FR, Valerii Nesteruşkin, şi reprezentantul special al preşedintelui ucrainean, viceministrul de externe Victor Krâjanovski.Într-un comunicat al Ministerului rus de Externe se spune că „la întrevedere, o atenţia sporită a fost acordată situaţiei actuale din regiune, precum şi subiectelor practice de colaborare între mediatorii şi observatorii internaţionali privind restabilirea procesului de negocieri cu participarea reprezentanţilor Republicii Moldova şi Transnistriei”. Întâlnirea dintre Nesteruşkin şi Krâjanovski a avut loc la mai puţin de o săptămână după întrevederea de la Moscova a miniştrilor de externe Serghei Lavrov şi Piotr Poroşenko, care, de asemenea, au discutattematica transnistreană.
Ministrul ucrainean de externe Poroşenko consideră că relaţiile cu Republica Moldova şi problemele Transnistriei sunt extrem de importante pentru ucraineni, pentru că la frontiera Ucrainei „există un punct fierbinte, cu un guvern nerecunoscut, cu un mare număr de cetăţeni ucraineni în rţndul populaţiei din regiunea transnistriană”.
În interviul acordat postului de radio „Eho Moscvî”, Poroşenko a amintit că în anul 2005 Ucraina şi Rusia purtau „un dialog destul de constructiv, coordonat cu scenariul pentru o ieşire din criză”.
„De această dată am convenit să revenim la practica unei coordonări comune în privinţa eforturilor ce ţin de reglementarea conflictului transnistrean. Nu exclud posibilitatea că în rezultatul şedinţei grupurilor noastre bilaterale vor fi elaborate propuneri în privinţa comisiilor în formatul convenabil pentru Chişinău şi Tiraspol, pentru că la moment ei au declarat că formatul „5+2” este acceptabil. Nu exclud că ar putea fi lansate anumite declaraţii coordonate, care vor contribui avantajos în reglementarea acestui conflict. În prezent din această cauză cel mai mult au de suferit locuitorii Transnistriei. Ei au cel mai mic nivel de viaţă. Ei sunt limitaţi serios în drepturi şi libertăţi, începând cu libertatea deplasării cetăţeanului din republica nerecunoscută. Noi vorbim despre factorul securităţii. Acolo sunt depozite enorme de muniţii, s-a declarat de nenumărate ori că acolo este o politică de contrabandă, o politică de export a armamentului… Noi nu putem accepta ca un asemenea pericol de securitate să se afle chiar la graniţa Ucrainei”, a subliniat ministrul.
Ucraina este interesată ca această problemă să fie soluţionată şi vede în Rusia un partener real cu care îşi poate coordona eforturile în soluţionarea acesteia, a mai precizat Poroşenko.