
Elementele unui roman de spionaj par să se regăsească toate în acest caz: mesaje codate, bani remişi în numerar de emisari ruşi în cursul unor sejururi în ţări din America Latină, călătorii dus-întors spre Moscova, via Roma, paşapoarte false, transport şi livrare de laptopuri. Pe de altă parte, nivelul de alertă nu pare să reiasă clar, în pofida acestor elemente.
Suspecţii afirmă că sunt americani, canadieni sau peruvieni, aşa cum se arată în două plângeri depuse împotriva lor şi care nu menţionează naţionalitea lor reală.
O tânără care s-a prezentat la Parchetul din New York luni, Anna Chapman, este o cetăţeană rusă de 28 de ani care se instalase în Statele Unite de puţin timp, demarase o afacere şi deţinea un permis de lucru care i-a fost retras sâmbăta trecută, a declarat, în urma audierii, avocatul său, Robert M. Baum.
În timpul audierii, Robert Baum a discutat de multe ori cu Anna Chapman, o tânără cu părul lung, îmbrăcată în blugi şi cu un tricou alb, tremurând de frig din cauza climatizării excesive a sălii.
Avocatul a prezentat o lungă pledoarie pentru punerea sa în libertate pe cauţiune, dar judecătorul a apreciat că, după citirea sesizării formulate de FBI (poliţia federală), „era puţin probabil ca ea să fie în totalitate nevinovată” şi a refuzat cererea apărării.
Documentul de 37 de pagini al FBI nu permite înţelegerea importanţei informaţiilor strânse, în aparenţă timp de aproape 30 de ani.
La citirea plângerii privind unii dintre „spioni”, „misiunea” care le era încredinţată consta în infiltrarea în cercuri apropiate administraţiei americane.
„Centrul din Moscova i-a cerut lui Cynthia Murphy în 2010 să încerce să obţină un post care să îi permită să contacteze surse din cadrul administraţiei americane (…), dar grupul «complotorilor din New Jersey» a răspuns că Murphy se temea că i s-ar putea cere prea multe detalii privind parcursul său profesional”, se arată în plângerea FBI.
Parchetul american a informat Guvernul rus în legătură cu această situaţie.
MAE al Rusiei insinstă pe nişte explicaţii
Moscova a cerut imperios ca Washingtonul să îi aducă explicaţii în orivinţa arestării persoanelor acuzate că au desfăşurat spionaj în favoarea Rusiei, a declarat ministrul de externe al Rusiei Serghei Lavrov. Potrivit spuselor acestuia, părţii ruse încă nu îi este clar despre ce este vorba. Dar, a precizat şeful afacerilor externe ruseşti că „momentul a fost ales extrem de riguros şi de bine”. Pentru că arestarea s-a realizat la 23-25 iunie când în vizită în SUA s-a aflat preşedintele Federaţiei Ruse Dmitrii Medvedev.
În ultima vreme Rusia este tot mai des legată de scandaluri de spionaj. Astfel într-o situaţie similară s-a aflat MAE al Rusiei când a solicitat de la şeful MAI al Germaniei, Tomas de Mezier, care a acuzat Rusia şi China despionaj industrial. Deasemenea, la finele lunii mai MAE a Rusiei a solicitat explicaţii clare şi directe în privinţa amplasării rachetelor Patriot în Polonia.
Ultimul „spion rus a fost prins în Cipru.Poliţia cipriotă în urma soliciărilor SUA l-a reţinut pe Christopher Robert Metsos, suspectat de spionaj în favoarea Rusiei.