“Alăturarea dintre creativitatea şi talentul românesc şi modul de a face educaţie şi de a dezvolta societatea impusă Europei de britanici este o îmbinare fericită. Ea, însă, nu ar fi fost posibilă dacă acum 150 de ani nu ar fi început o legătură durabilă dintre educaţie şi coroană ce nu s-a întrerupt niciodată, nici măcar în anii exilului regal. O data cu venirea în familie a Reginei Maria, legătura dintre cultura şi tradiţia politică, administrativă a Marii Britanii şi a României s-a consolidat foarte mult. Atât de mult, încât regina, la moartea ei, a lăsat în testament ca inima să-i fie acoperită de steagul României şi al Marii Britanii cusute între ele. Dacă nu ar fi fost această extraordinară legătură dintre coroană şi educaţie, care a început cu Spiru Haret şi Carol I, cu Regina Elisabeta şi cu ceilalţi corifei ai culturii române, astăzi nu am fi primit atât de natural în mijlocul nostru o iniţiativă pe cât de temerară, pe atât de complicată, de greu de realizat. Acestea sunt motivele pentru care Majestatea Sa a acceptat ca şcoala să aibă atributul de “regal” în numele ei. Vă felicit din inimă. Sunt mândru că acest lucru se petrece la Cluj şi închei, astfel, un an foarte frumos pentru familia noastră între urbea dumneavoastră şi noi, pe care îl doresc repetat în fiecare an de aici încolo”, a spus în discursul său inaugural Alteţa Sa Regală Principele Radu.
Această instituție școlară are onoarea de a funcționa cu permisiunea specială acordată de Majestatea Sa, Regele Mihai I al României.
În România există şcoli de stat, şcoli private şi şcoli confesionale. Royal School in Transylvania promovează o a 4-a cale în educaţie: o şcoală care are o formă de guvernământ inedită: 13 fondatori şi un consiliu de 39 de guvernatori, din ţară şi din străinătate, din domenii de expertiză cât mai diverse. Aceştia sunt specialiști în educație, IT, antreprenoriat, management, comunicare, consultanță, construcții, medicină, HORECA, sectorul non-profit etc.
În Royal School in Transylvania Elevii învaţă după Curriculumul Naţional al Angliei. De asemenea, în oferta educaţională se află şi studierea limbii române, maghiare şi germane, ca limbi materne.
Şcoala este membru candidat al COBIS (Council of British International Schools), organism care asigură calitatea proceselor de educație asumate şi este în curs de înrolare la ARACIP (Agenţia Română pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Preuniversitar), din subordinea Ministerului Educaţiei şi Cercetării.