
„Un candidat român la preşedenţie a fost dat la o parte de un parapsiholog din umbră, angajat de rivalul său?”, continuă cu interogaţiile ziarele străine.
„O astfel de acuzaţie ar putea părea exagerată în alte ţări din UE, dar în România, ţara lui Dracula şi a altor tradiţii oculte, afirmaţia lui Mircea Geoană potrivit căreia o forţă negativă a dus la pierderea alegerilor, a constituit o adevărată dezbatere naţională”, mai arată articolul, care face o scurtă istorie a alegerilor din 6 decembrie şi a scandalurilor care le-au urmat.
„La început, românii şi-au bătut joc de fostul ministru de Externe, pentru că nu a ştiut să piardă. Dar acum, după ce mai multe ziare au publicat fotografii cu parapsihologul Aliodor Manolea în umbra lui Traian Băsescu, aceştia au început să îşi pună întrebări”, potrivit Associated Press.
Ziarele străine fac pe larg portretul parapsihologului, enumerându-i specializările, potrivit Asociaţiei Române de Psihologie Transpersonală: controlul minţii, clarviziunea şi transa hipnotică.
Acestea au menţionat, de asemenea, că Traian Băsescu nu a avut nicio reacţie oficială vizavi de acest subiect. AP notează că parapsihologul a apărut şi lângă Mircea Geoană şi că nici acesta nu a comentat alăturarea.
Rolul lui Manolea în alegerile din România amintesc de ritualurile vechi ale Balcanilor, mai scrie Washington Post: „Dacă astfel de superstiţii se mai găsesc doar în zonele rurale îndepărtate, credinţa în paranormal, ajutată de practici mai puţin obişnuite, s-a menţinut până acum”.
De altfel, psihologul Aurora Liiceanu, citată în articol, întăreşte această idee: locul e fertil superstiţiilor, chiar dacă pare a adopta cinismul, pentru a ţine pasul cu restul Europei. „Această societate este înclinată spre iraţional, este o cultură a oamenilor superstiţioşi. Norocul are un rol important aici, este o forţă”.
Presa străină aminteşte, de asemenea, de fostul dicatator Nicolae Ceauşescu, „atât de speriat de psihologii tradiţionali încât îi credea o ameninţare pentru comunism” şi care a iniţiat o vânătoare de vrăjitoare printre cei care practicau meditaţii transcendentale. AP face un tablou complet al acestui fenomen, amintind de exemple similare şi în alte ţări fost-comuniste, dar ţara noastră rămâne personajul principal al articolului.
De altfel, nu e prima dată când România şi-a făcut apariţia în media internaţională cu ajutorul flăcării violet. Cu doar câteva zile în urmă, ziarele străine dădeau „ultima ştire ciudată din România”, citând tot Associated Press.