România, «tara tiganilor». Emisiunea «Top Gear» ne jigneşte; ambasadorul român la Londra a cerut reeditarea episodului

Ambasadorul României la Londra, Ion Jinga, a cerut producătorilor emisiunii “Top Gear” reeditarea episodului filmat în România, întrucat acesta conţine replici “ofensatoare” referitoare la “ţigani” şi la filmul “Borat”. Jeremy Clarkson, James May şi Richard Hammond au filmat vara aceasta, la noi în ţară, episodul “Decapotabile în România”, presărat cu o serie de remarci răutacioase la adresa ţganilor şi cu câteva replici ce fac trimitere la filmul “Borat”, filmat în România, cu Sasha Baron Cohen în rol principal. Materialul a fost difuzat de BBC şi BBC 2 şi urmează să fie preluat la nivel mondial prin alte reţele de televiziune. Ambasadorul nu a primit încă un raspuns la solicitarea sa.Guvernul român le-a cerut producatorilor emisiunii “Top Gear” să scoată o serie de remarci “ofensatoare” facute la adresa României, în episodul “Decapotabile în România”, de către prezentatorul show-ului, Jeremy Clarkson, scrie cotidianul Sunday Express. Jeremy Clarkson, James May şi Richard Hammond au filmat primul episod din noua serie a emisiunii “Top Gear”, de la BBC 2, în România. În momentul în care s-au deplasat în zonele rurale, Clarkson şi-a pus pălarie şi a spus că “intră în ţara lui Borat”, facând referire la filmul “Borat” cu Sasha Baron Cohen. În timpul episodului, care a fost difuzat saptamâna trecuta, Clarkson spune: “Port această pălarie pentru ca ţiganii să creadă ca sunt de-al lor. Mi s-a spus că pot fi violenţi dacă nu le place cum araţi”. O altă remarcă facută de Clarkson se refera la nişte localnici care, într-un sat, construiau o casă. Prezentatorul a spus că aceştia înalţă “spânzurători”, scrie Sunday Express.

«Cât de tare: apă comunistă proaspată!»

De asemenea, Clarkson apare în episodul filmat în România spalându-se pe faţă şi spunând “Cât de tare: apa comunistă proaspătă!”, mai scrie Sunday Express, adaugând că remarca a fost făcută în pofida faptului că România nu este condusă de comunişti şi “este puţin probabil să fie o democraţie socialistă dupa alegerile care se desfăşoară duminică”. Sunday Express spune că ambasadorul României la Londra a intervenit, declarând că “este surprins şi dezamagit” de referirile la “Borat” şi la “ţigani”. Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a confirmat faptul că ambasadorul Ion Jinga a adresat o scrisoare producatorilor emisiunii “Top Gear”. “La 15 noiembrie 2009, canalul BBC 2 a difuzat primul episod din noul sezon al emisiunii TV cu profil automobilistic «Top Gear» cu titlul «Decapotabile în România». Având în vedere unele din comentariile făcute de Jeremy Clarkson, realizatorul emisiunii, la adresa României, precum: «o ţară a ţiganilor» sau «ţara lui Borat», care nu corespund realităţii, şi ţinând cont de faptul că materialul a fost reluat de canalul BBC, urmând ca apoi sa fie distribuit la nivel global prin alte reţele de televiziune, ambasadorul României a adresat o scrisoare producatorilor emisiunii, în vederea reeditarii şi extragerii acestor comentarii din material. În scrisoare, ambasadorul
şi-a manifestat aprecierea la adresa emisiunii, a subliniat libertatea de exprimare a presei şi spiritul non-discriminării, aducând la cunoştinţa producatorilor ponderea statistică a cetăţenilor din România, respectiv români: 89,5%, de etnie maghiara 6,5%, de etnie romă 2,5% si 1,5% din alte grupuri etnice”, a declarat pentru Mediafax Alin Şerbănescu, purtator de cuvânt al MAE.
Şi serviciul de presă al Ambasadei României la Londra a confirmat faptul că ambasadorul Ion Jinga a adresat o scrisoare producatorilor emisiunii “Top Gear” în care a solicitat reeditarea şi scoaterea din material a referirilor la “România, o ţară a ţiganilor” şi “România, ţara lui Borat”, el neprimind încă un raspuns. Ambasada precizeaza, însă, că “anticipează un raspuns pozitiv la cererile de modificare”, mai scrie Sunday Express.
Filmarile realizate de echipa “Top Gear” în România au avut loc la Palatul Parlamentului, la Mamaia şi pe Transfagarasan. “Top Gear” a ajuns cea mai cunoscuta revistă auto din lume cu ajutorul show-ului TV cu acelaşi nume, care raportează ca audienţa un miliard de telespectatori, fiind a doua cea mai urmărită emisiune din lume, dupa “Oprah”. Emisiunea “Top Gear” atinge un public din peste 94 de ţări şi ramâne fidelă conceptului de a face maşinile distractive.

Related posts

Leave a Comment