
Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Anca Boagiu, a declarat marţi că Uniunea Europeană impune României să taxeze tronsoanele de autostradă, dar valoarea acestei taxe nu a fost încă stabilită de consultanţii ministerului. În Europa, preţul taxei variază de la 2 euro, în Polonia, la 8 euro, în Spania, pe suta de kilometri.Taxarea tronsoanelor de autostradă este una dintre condiţiile impuse de Uniunea Europeană, dar încă nu a fost stabilită valoarea acestei taxe, a declarat Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Anca Boagiu.
CNADNR lucrează la calcularea taxei, precum şi la modul în care aceasta va fi aplicată, respectiv prin puncte de colectare sau cu ajutorul sateliţilor prin Programul Galileo al Uniunii Europene (sistem european de radionavigaţie), care va intra în vigoare în 2013. Radionavigaţia prin satelit este o tehnologie care permite utilizatorilor să îşi cunoască poziţionarea în orice moment.
„Acum două săptămâni am semnat cinci contracte de autostradă pentru 693 milioane euro, iar astăzi (marţi, n.r.) semnăm alte trei contracte, de 428 milioane euro. Deci adăugăm la cei aproape 100 de kilometri pe care i-am semnat deja, alţi 60 de kilometri de autostradă de pe Coridorul IV Paneuropean, care au dată de finalizare 2015. Făcând un calcul, pe autostrăzi şi vamal, din 5,7 miliarde euro alocaţi de UE, trei miliarde de euro sunt contractaţi”, a spus Anca Boagiu.
În prezent, pentru utilizarea infrastructurii rutiere se percept taxe care includ impozitul pe maşină, rovinieta, acciza pe carburant, tariful de trecere la podurile dunărene. Introducând taxa de autostradă, statul român va lua bani de la români de mai multe ori pentru acelaşi kilometru de autostradă.
Taxe pe autostradă în Europa
În Polonia, o singură autostradă este taxabilă, respectiv A4, iar taxa percepută este de doar 2 euro. De asemenea, în Slovenia taxa de austostradă este de aproximativ 3 euro, pentru fiecare secţiune. În Grecia taxa variază între 2 şi 4 euro/100 km.
Mai scump este în Italia şi Franţa, unde pentru o sută de kilometri parcurşi pe autostradă trebuie să plăteşti aproximativ 5 euro. Şi Spania percepe 8 euro pe suta de kilometri, însă oferă şi alternative gratuite, o mare parte dintre autostrăzile spaniole fiind scutite de taxă.
427 de milioane pentru Orăştie – Sibiu
Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii a semnat marţi contracte de peste 427,54 mil. euro pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor pentru autostrada Orăştie-Sibiu de pe Coridorul IV Paneuropean, cu finanţare prin POS-T.
Contractul pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor la lotul I de pe autostrada Orăştie – Sibiu a fost câştigat de firma Strabag, valoarea totală fiind de 166,65 milioane euro cu TVA (551 milioane lei fără TVA).
Contractul pentru lotul II al autostrăzii Orăştie – Sibiu a fost atribuit asocierii Straco Grup – Studio Corona, valoarea acestuia fiind de 114,26 milioane euro cu TVA (377,78 milioane lei fără TVA).
Lotul IV pentru lucrările de proiectare şi execuţie ale autostrăzii Orăştie-Sibiu a fost adjudecat de asocierea Astaldi-Astalrom, cu o valoare de 146,63 milioane euro (484,83 milioane lei fără TVA). Toate contractele prevăd o durată de proiectare şi execuţie de 22 de luni, la care se adaugă patru ani de garanţie.
Finanţarea tuturor tronsoanelor este asigurată de Uniunea Europeană, prin Fondul de Coeziune – 85% şi de Guvernul României – 15%.