
România importă sânge uman şi animal. Informaţia, apărută pe site-ul Ministerului Economiei este infirmată însă de reprezentanţii Ministerului Sănătăţii şi cei ai spitalelor. Potrivit lor, ţara noastră n-a luat un strop de sânge din afară.Sângele de import a devenit motiv de polemică între Ministerul Economiei şi cel al Sănătăţii. Potrivit documentelor economiştilor, ţara noastră a importat sânge de peste 200 de milioane de lei.
Cei de la Ministerul Sănătăţii susţin însă că România n-a importat un strop de sânge. Dacă pentru autorităţi este doar o dispută instituţională, pentru unii dintre semenii noştri câteva picături de sânge pot face diferenţa dintre viaţă şi moarte.
Pe site-ul Ministerului Economiei scrie însă, negru pe alb, ca ţara noastră a importat anul trecut peste 500 de tone de sânge uman şi de animale pentru utilizări terapeutice.
Asta însemnă cam cu o cincime mai mult decât în 2008. Atunci, potrivit aceleiaşi surse, România a importat 388 de tone de sânge uman şi animal, în valoare de 180 de milioane de euro. În total, s-au cheltuit mai bine de 200 de milioane de euro. Institutul de Hematologie spune, însă, altceva.
”În România nu se importă sânge. Nu ne dă voie legea”, spun reprezentanţii din sănătate
Informaţia publicată de Ministerul Economiei este infirmată de reprezentanţii centrelor de transfuzii sangvine.
„În România nu s-a importat în istoria transfuziei nici o picătură de sânge uman care să fie folosit în transfuzie, nici măcar o picătură”, susţine managerul Institutului Naţional de Hematologie şi Transplant, Andy Rosin.
Acelaşi lucru îl susţine şi şeful Centrului de Transfuzii din Capitală. „În România nu se importă sânge. Nu ne dă voie legea şi, în plus, acest lucru s-ar putea face cu aprobarea Ministerului Sănătăţii”, a declarat, pentru Realitatea.NET, directorul Centrului de Transfuzii Sangvine din Bucureşti, Doina Vuculescu.
Potrivit acesteia, de la începutul acestui an, numărul donatorilor de sânge a crescut, ajungâng la aproximativ 160-200 de persoane zilnic.
Nici medicii de la Institutul Fundeni nu acuză o lipsă acută de sânge, probleme mari întâmpinând persoanelor care au RH negativ.
Transplantul hepatic „consumă” cel mai mult sânge
„La secţia mea se stă destul de bine din acest punct de vedere, nu prea am avut probleme cu lipsa de sânge. N-am auzit însă să se importe sânge la noi în ţară”, a precizat, pentru Realitatea.NET, şeful secţiei Hematologie III de la Institutul Clinic Fundeni, dr. Radu Niculescu.
Reprezentanţii Ministerului Economiei nu au fost de găsit pentru a comenta informaţiile făcute publice. Potrivit Institutului Naţional de Hematologie şi Transplant, în ţara noastră sunt cu 20% mai puţini donatori decât persoane care au nevoie de sânge.
Medicii spun că la 100 de donatori, 15 sunt cu RH negativ şi 85 cu RH pozitiv. Totuşi, multe din persoanele care necesită tranfuzii de sânge au nevoie de RH negativ.
Potrivit specialiştilor, transplanturile hepatice şi accidentele rutiere necesită cea mai mare cantitate de sânge.