Valea Arieşului şi Munţii Trascăului atrag tot mai mulţi turişti străini. Mulţi vin să exploreze una dintre cele mai pitoreşti regiuni din Munţii Apuseni, iar alţii să se bucure de posibilitatea de a face escaladă, parapantă ori rafting. Zona atrage şi prin tradiţiile sale, dar şi prin monumente precum biserica lui Horea din Buru sau centrul satului Rimetea. Sezonul turistic începe de la finalul acestei săptămâni, când debutează şi vacanţele în toată Europa.
Pentru mulţi dintre turişti, Valea Arieşului reprezintă un tărâm al miracolelor, care păstrează minuni ale naturii precum gheţarul de la Scărişoara, Groapa Ruginoasă de la Arieşeni, Peştera de la Poşaga ori Cheile Borzeştilor. Există şi monumente create de mâna omului, precum cele de la Roşia Montană, după cum spun localnicii.
Din zona Buru, turiştii pot pleca spre satul Rimetea, al cărui centru se află în patrimoniul UNESCO, dar şi spre Cheile Vălişoarei şi Colţul Secuiului, un adevărat paradis pentru amatorii de sporturi extreme. În Rimetea vin amatori de parapantă ori de escaladă din toată Europa. Predomină turiştii din Ungaria şi din Olanda, care se cazează în pensiunile deschise de localnici.
Centrul localităţii Rimetea este o atracţie turistică datorită caselor sale, construite în stilul caracteristic Imperiului Austriac, cu frontoane teşite, cu stucaturi şi cu ornamente din calcar, spune profesoara Erika Szekely.
Creşterea numărului de turişti a dus şi la sporirea numărului de pensiuni şi de hoteluri, construite de localnici, care oferă posibilităţi de cazare pentru toate buzunarele.