Război al gazelor România-Comisia Europeană

Comisia Europeană va demara o procedură de infringement (prim pas în cazul unei dispute referitoare la încălcarea dreptului comunitar de către un stat membru UE) îndreptată împotriva României, motivul fiind o interdicţie impusă de autorităţile statului referitoare la exporturile de gaze, potrivit Hotnews.ro. Declaraţii în acest sens au fost făcute siteului menţionat de ştiri atât de surse guvernamentale, cât şi de surse din piaţă, potrivit www.romanialibera.ro.Hotnews.ro arată că informarea Comisiei Europene legată de procedura de infringement va fi făcută zilele acestea, cel mai probabil luni. Legislaţia europeană obligă statele membre să asigure transportul de gaze prin conductele de interconectare în ambele direcţii, şi în sensul de import, dar şi de export, argumentul invocat fiind o sporire a securităţii aprovizionării, potrivit cotidianului România liberă.

Deocamdată, posibilitatea tehnică a exportului de gaze din România nu există. Din punct de vedere tehnic vor putea fi realizate în viitor exporturi prin conductele de interconectare Arad-Szeged, Giurgiu-Ruse şi Ungheni-Iasi. Aceste proiecte se află în diferite stadii, urmând să fie finalizate în 2015-2016, după cum a declarat ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, într-un interviu acordat HotNews.ro.

Însă, chiar dacă din punct de vedere tehnic vor putea fi realizate exporturi, producătorii de gaze posibil interesaţi (Petrom şi compania de stat – Romgaz) să vândă pe pieţele externe se vor confrunta cu anumite restricţii impuse prin noua lege a energiei electrice şi gazelor naturale.

O prevedere a acesteia arată că producătorii de gaze vor fi obligaţi să asigure, cu prioritate, consumul de pe piaţa reglementată. Practic, producătorii de gaze sunt obligaţi să pună cu prioritate la dispoziţia furnizorilor cantităţile de gaze necesare acoperirii consumului pe piaţa reglementată, în conformitate cu reglementarile privind graficul de liberalizare a preţurilor. Restul producţiei proprii, mai puţin cantitatea de gaze naturale aferentă consumului tehnologic, va fi pus la dispoziţia pieţei concurenţiale. Însă după livrarea pe piaţa reglementată nu vor mai rămâne cantităţi disponibile pentru export. Poate doar după liberalizarea în mare parte a pieţei, afirmă Hotnews.ro. Liberalizarea se va face treptat, până în 2014 pentru consumatorii industriali şi până în 2018 pentru consumatorii casnici.

Related posts

Leave a Comment