România a pierdut ultimul meci din grupa preliminară D a Cupei Mondiale la rugby (RWC) cu Italia, 22 – 32 și s-a clasat pe locul al patrulea cu o singură victorie, împotriva Canadei, 17 – 15, celelalte înfrângeri fiind împotriva Irlandei, 10 – 44 și Franței, 11 -38. Este un bilanț așteptat, mai bun decât în urmă cu patru ani, dar insuficient pentru calificare directă la RWC 2019, potrivit RFI România.Disputat pe Sandy Park din Exeter, cel mai mic stadion folosit la RWC, în fața a 11450 de spectatori – capacitate maximă – meciul a prilejuit cea mai bună evoluție a echipei Italiei, care a marcat patru eseuri, mai multe decât în precedentele trei meciuri, Stejarii marcând trei eseuri.
Jocul a fost decis practic înainte de pauză când Azzuri și-au valorificat superioritatea netă pe liniile dinapoi, mai ales prin perechea de mijlocași Edoardo Gori – Tommaso Allan, conducând cu 19 – 3.
Azzuri au profitat de eliminarea temporară de pe teren a jucătorului din linia a II-a Johannes Van Heerden pentru anti-joc chiar sub ochii arbitrului, marcând 10 puncte în cele 10 minute de superioritate numerică, adică exact diferența de puncte cu care au câștigat în final.
Italienii au condus apoi cu 29 – 3 până în minutul 66 și o astfel de diferență nu a mai putut fi remontată, ca cea de 15 puncte din meciul cu Canada, deși Stejarii au reușit să marcheze în ultimele 14 minute trei eseuri, dintre care două prin aripa Adrian Apostol.
„Sunt dezamăgit de modul în care a terminat RWC pentru că aveam o șansă să învingem o națiune de rangul I și nu am fructifucat-o”, a declarat după meci antrenorul principal Lynn Howells.
„Pentru mine a fost campaie bună și sper că nu vom aștepta alți patru ani ca să avem ocazia să jucăm din nou împotriva unei națiuni de rangul I”, a adăugat Howells.
Antrenorul sud-african al echipei CSM Olimpia București, Danie de Villiers, consideră că perioada de refacere de numai patru zile după meciul cu Canada i-a costat pe Stejari.
„Vestitele de acum grămezi ordonate și maul-uri rulante ale României nu au mai fost la înălțime. Nu au mai dominat în grămadă, iar taloneur-ul Otar Turașvili a aruncat de mai multe ori slab în margine, ceea ce a însemnat că nu au putut fi lansate maul-uri rulante eficiente și periculoase”, a declarat de Villiers la RFI.
„Timp de 65 de minute înaintarea italiană a dominat, iar viteza foarte bună a liniei defensive italiene a pus o presiune mare pe Stejari. Din păcate aceasta a dezvăluit lipsa altor mijloace de atac atunci când puternicul lor pachet de înaintași nu controlează total jocul”, adaugă tehnicianul sud-african.
Fostul antrenorul principal al României între 2004 și 2011, francezul Robert Antonin, remarcă finalul excelent al Stejarilor, care au făcut din aceasta un obicei.
„Remarc însă carențe mari în apărare, centrii și mai ales aripile și fundașul, mai ales când adversarul joacă pe intervale și mai mult pe culoarele exterioare. Se fac prea multe greșeli în jocul cu balonul la sol și unele erori în șuturile tactice”, a declarat la RFI tehnnicianul francez.
România a obținut o singură victorie la RWC, la fel ca în 1987, 1991, 1999, 2003 și 2007, în edițiile din 1995 și 2011 Stejarii pierzând toate meciurile din grupă.
Acum ei vor trebui să parcurgă turneul de calificare pentru RWC 2019 din Japonia, în timp ce principala lor rivală Georgia nu va mai avea această grijă, clasându-se pe locul al treilea în grupa C și calificându-se direct pentru prima oară în istorie.
Pentru de Villiers, pe ansamblu, Federația Română de Rugby (FRR) poate fi mulțumită de performanța Stejarilor la această RWC.
„Interesant va fi acum ce cale va adopta FRR pentru viitor. Se va mulțumi Federația cu situația actuală și va dori să continue în același fel sau va exista un veritabil impuls care să propulseze România ca o forță în rugby-ul mondial?”, se întreabă antrenorul sud-african.
Fostul selecționer Antonin ramintește că mulți dintre actualii titulari, Andrei Rădoi, Mihăiță Lazăr, Valentin Ursache, Daniel Carpo, Mihai Macovei, Viorel Lucaci, Stelian Burcea, Valentin Calafeteanu, Florin Vlaicu sau Cătălin Fercu au fost lansați pe vremea mandatului său ca tineri de 20 de ani.
„Acum vor trebui găsiți și formați alții. Sunt sigur că există un proiect al FRR pentru că majoritatea acestor jucători au aproape sau peste 30 de ani, iar unii dintre ei nu vor mai fi în Japonia peste patru ani”, spune Antonin.
„În concluzie și fără demagogie eu consider că România a făcut una dintre cele mai bune RWC ale sale, mai ales împotriva echipelor mari și, să nu uităm, o faimoasă revenire din meciul contra Canadei”, conchide antrenorul francez.