Preţul gazelor naturale de producţie internă destinate consumului casnic ar putea creşte în următorii 3 ani cu aproape 50%. Conform unor surse oficiale, Guvernul ar fi convenit cu Comisia Europeană (CE) majorări anuale ale tarifelor cu câte 6 lei pe MWh, până în 2018. Specialiştii spun că se doreşte o aliniere la nivelul preţurilor din UE, în timp ce reprezentanţii consumatorilor susţin că scumpirile sunt nejustificate, potrivit RFI România.România s-a angajat faţă de Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional să elimine preţurile reglementate în sectorul gazelor şi energie electrică. Piaţa de gaze a fost liberalizată pentru companii în 1 ianuarie 2014, astfel că, în prezent, doar populaţia mai primeşte gaze la preţuri reglementate, controlate prin deciziile Guvernului.
Situaţia se anunţă a se schimba treptat, întrucât, conform unor surse oficiale citate de agenţia Mediafax, Guvernul ar fi convenit cu Comisia Europeană (CE) un nou calendar de liberalizare a preţului gazelor de producţie internă pentru consumatorii casnici, această producţie internă de gaze naturale acoperind în medie 70% din necesarul total la nivel naţional. Calendarul, care ar fi fost avizat de Guvern, prevede majorări anuale cu câte 6 lei pe MWh, până în 2018.
Concret, conform acestui plan convenit cu autorităţile europene, preţurile la gazele pentru consumatorii casnici ar urma să crească de la 53 lei/MWh la 60 lei/MWh, din iulie acest an, la 66 lei/MWh în 2016, la 72 lei/MWh lei în 2017 şi la 78 lei/MWh în 2018. Pe scurt, o mărire cu aproape 50% în trei ani a preţului gazelor naturale de producţie internă destinate consumului casnic.