Parlamentarii şi-au asigurat, marţi, o bătrâneţe fără prea multe griji. Legislativul a aprobat, cu 303 voturi „pentru”, 124 voturi „împotrivă” şi două abţineri, proiectul privind pensiile speciale pentru parlamentari. La RFI, directorul Institutului pentru Politici Publice, Violeta Alexandru, spune că parlamentarii au ales să sfideze votându-şi drepturi pe care nu le merită, transmite RFI România.Reprezentanţii PNL au susţinut, cel puţin la suprafaţă, respingerea acestui proiect, în timp ce aleşii PSD, UDMR, ai minorităţilor şi PC au susţinut aprobarea sa.
Pe scurt, proiectul prevede că, la vârsta de pensionare, parlamentarii beneficiază de pensii speciale, care vor ajunge la peste 4.000 de lei pentru un ales cu trei mandate.
Într-un interviu la RFI, directorul Institutului pentru Politici Publice (IPP), Violeta Alexandru, spune că, pur şi simplu, având în vedere activitatea lor în Legislativ, parlamentarii nu merită aceste venituri suplimentare, prin votul de azi ei alegând să sfideze opinia publică.
„Şi-au exercitat puterea politică şi au sfidat toate semnalele votând aşa cum şi-au dorit acum în ultimul an înaintea anului electoral în care puteau să facă acest lucru. Au votat aşa cum şi-o doreau mai de mult, cum şi-au dorit-o toţi. Mă tem că reţinerea PNL-ului este doar o chestiune de conjunctură politică la acest monet şi de calcul electoral pentru că în realitate şi-au dorit-o toţi”, explică Violeta Alexandru.
Întrebată dacă parlamentarii câştigă atât de puţin încât să merite aceste venituri suplimentare, directorul IPP spune că aleşii câştigă atât cât câştigă societatea în ansamblu: „Ar fi trebui să înţeleagă că trăiesc într-o societate care se confruntă în ansamblu cu o serie de constrângeri. Dacă ar înţelege că fac parte din această societate, i-ar da respectul cuvenit. Nu i-a obligat nimeni să ocupe aceste funcţii publice. Unii se afişează în victime, în personaje care se sacrifică pentru binele ţării. Ei bine, nu îi mai crede nimeni din moment ce au făcut acest gest şi opţiunea lor a fost să se pună într-o altă lume decât cea a oamenilor obişnuiţi”.
De menţionat şi că deputaţii şi senatorii care au fost condamnaţi definitiv pentru comiterea, în calitate de parlamentar, a unei infracţiuni de corupţie nu beneficiază de pensia specială, potrivit proiectului de lege pentru modificarea Statutului parlamentarului adoptat, azi, de plenul comun.