RFI: Obama în Europa cu mesaje pentru Putin

In timp ce Rusia îşi încheie operaţiunea de preluare a tuturor bazelor militare ucrainene din Crimeea iar rubla devine în mod oficial moneda acestui „nou” teritoriu rus, la celǎlalt capǎt al continentului european, mai precis în Olanda, „debarcǎ” preşedintele american Barack Obama pentru a le spune aliaţilor sǎi de pe vechiul continent cǎ nu-i va lǎsa singuri în faţa Moscovei. Aceastǎ vizitǎ a liderului de la Casa Albǎ în Europa este plinǎ de semnificaţii cu atît mai mult cu cît are loc într-un moment cînd memoria Europei trebuie reîmprospǎtatǎ, potrivit RFI România.In mod paradoxal, în timp ce la Haga grupul G7 este convocat pentru a discuta despre securitatea nuclearǎ, Europa îşi dǎ seama cît de fragilǎ rǎmîne în faţa altor ameninţǎri… Ideologia imperialǎ expansionistǎ rusǎ începe sǎ fie luatǎ în serios, iar cu cît ne deplasǎm dinspre vestul Europei spre Est, temerile sunt tot mai mari. Ucrainenii se tem efectiv cǎ tancurile ruse ar putea intra pe teritoriul lor pentru a le dezmembra ţara. De altfel liderul naţionionalist Vladimir Jirinovksi a şi sugerat un „tîrg” în vederea dezmembrǎrii Ucrainei: Polonia, Ungaria şi România, a arǎtat el, şi-ar putea recupera cîteva regiuni care le-au aparţinut în trecut, Rusia ar putea lua toatǎ partea de sud est şi de est, iar ceea ce va mai rǎmîne din Ucraina ar putea deveni o ţarǎ extrem de „fericitǎ”. Despre Jirinovski se ştie de mulţi ani cǎ este un provocator. Rǎmîne însǎ întrebarea dacǎ nu cumva Vladimir Putin nu gîndeşte şi el cam la fel.

Si polonezii, care ştiu ce înseamnǎ ocupaţia rusǎ, sunt într-o stare de angoasǎ, ceva mai micǎ decît cea a ucrainenilor dar justificatǎ istoric. Timp de 150 de ani Polonia nu a figurat pe harta Europei, ea fiind împǎrţitǎ între Prusia, Imperiul Austriac şi Imperiul ţarist. Pentru ţǎri care şi-au vǎzut deseori regiunile de frontierǎ dezlipite şi alipite în funcţie de cum doreau cei puternici, acţiunile lui Vladimir Putin sunt de naturǎ sǎ readucǎ în actualitate adevǎrate coşmaruri istorice. Republica Moldova, România şi Tǎrile Baltice se aflǎ şi ele în prima linie a angoasei, dar şi Finlanda care ştie de înseamnǎ o frontierǎ comunǎ cu Rusia.

Ceva mai atenuatǎ este frica faţǎ de Putin în Europa centralǎ, dar şi acolo amintirea tancurilor sovietice este puternicǎ. Amintirea tancurilor care au intrat în 1968 în Praga, amintirea tancurilor care au intrat în 1956 în Budapesta. Zidul de la Berlin, prin nonşalanţa cu care a pus Putin mîna pe Crimeea, s-a reconstituit brusc în mintea foarte multor oameni care mai ştiu ce a fost comunismul exportat de Stalin şi Uniunea Sovieticǎ.

Citiți mai mult AICI

Related posts

Leave a Comment