RFI: Noul Canal Suez, miză economică şi politică

Abdel Fatah al-Sissi, preşedintele Egiptului, inaugurează joi în mare pompă a doua cale navigabilă a Canalului Suez. La ceremonia solemnă a fost invitat un oaspete de seamă, preşedintele Franţei François Hollande. O serie de alţi lideri din Golful persic sau din Africa dar şi premierul grec Alexis Tsipras sunt şi ei aşteptaţi la inaugurare. Obiectivul acestui nou Canal Suez este dublu : relansarea economiei egiptene şi « legitimizarea » actualei puteri egiptene pe scena internaţională, potrivit RFI România.Extinderea canalului Suez era unul dintre proiectele-far ale preşedintelui al-Sissi. Lungă de 72 de kilometrii, noua cale navigabilă va permite la orizontul anului 2023 dublarea traficului pe această arteră esenţială ce leagă Marea Roşie de Marea Mediterană. Pe termen mediu şi lung 97 de vase vor putea trece zilnic prin canalul Suez contra « doar » 49 actualmente. In plus noua arteră va permite o circulaţie în cele douà sensuri lucru ce va reduce de la 18 la 11 ore timpul de aşteptare pentru vapoarele care vor să treacă dinspre o mare spre alta. « Mesajul pentru public şi investitorii străini este clar : guvernul de la Cairo e capabil să ducă la bun sfârşit proiectele » spune un expert de la Centrul Carnegie citat de agenţia France Presse.

Prima variantă a Canalul Suez a fost construită acum 146 de ani şi a devenit treptat una dintre căile navigabile cele mai frecventate din lume şi un punct-cheie pentru comerţul mondial. Noua arteră şi lărgirea celei existente a necesitat doar 11 luni de lucrări pentru un cost total de 9 miliarde de dolari. Constructorii, puşi sub conducere armatei, au evacuat peste 250 de milioane de metrii cubi de nisip şi pământ pentru acest nou canal care a fost terminat chiar cu câteva zile înainte de termenul limită dat de şeful statului.

Simbol al « noului Egipt » promovat de ex-generalul al-Sissi, canalul Suez în variantă extinsă va oferi ţării faraonilor o nouă mană financiară : de la reţete de 5 miliarde actualmente, autorităţile speră să ajungă în 2023 la încasări anuale de 15 miliarde de dolari. Bani fireşte bineveniţi într-o ţară ce suferă din cauza prăbuşirii turismului. Căderea regimului Mubarak în 2011 a provocat fuga investitorilor care s-a accentuat şi mai mult după seria de violente politice şi securitare care au zguduit Egiptul.

Ceremonia de joi, pusă sub înaltă supraveghere poliţienească şi militară, are un oaspete de seamă în persoana lui François Hollande. Preşedintele Franţei este salutat astfel în calitate de compatriot al lui Ferdinand de Lesseps, cel care a proiectat primul canal Suez în secolul 19.

Related posts

Leave a Comment