RFI: Ministrul grec de Finanţe demisionează

Ministrul grec de Finanţe şi-a anunţat demisia din funcţie. Gestul lui Yanis Varoufakis vine la câteva ore după ce majoritatea grecilor a votat NU la referendumul de duminică asupra planului de austeritate propus de creditorii internaţionali, transmite RFI România.Ministrul grec de Finanţe, Yanis Varoufakis, a anunţat luni dimineaţă că demisionează, la o zi după ce alegătorii greci au respins prin referendum măsurile de austeritate impuse de creditorii internaţionali ai Greciei.

Demnitarul arată într-un comunicat de presă că a fost informat că unii membri ai zonei euro ar prefera să fie absent de la reuniunile miniştrilor de Finanţe, „o idee despre care premierul a considerat că l-ar putea ajuta să ajungă la un acord”.

Referendumul din 5 iulie va rămâne în istorie ca un moment unic în care o mică ţară europeană s-a ridicat împotriva sclaviei datoriilor”, a scris Yanis Varoufakis pe site-ul său.

„Ca toate luptele pentru drepturi democratice, această respingere istorică a ultimatumului Eurogrupului din 25 iunie vine cu un preţ. Prin urmare, este esenţial ca imensul capital acordat Guvernului nostru de splendidul NU să fie imediat investit într-un DA pentru o soluţionare adecvată – un acord care implică restructurarea datoriei, mai puţină austeritate, redistribuirea în favoarea celor nevoiaşi şi reforme reale”, a adăugat el.

„La scurt timp după anunţul rezultatelor referendumului, am fost informat despre o anumită preferinţă a unora dintre participanţii la Eurogrup şi presupuşi parteneri pentru absenţa mea la întâlnirile lor; o idee despre care premierul a considerat că l-ar putea ajuta să ajungă la un acord. Din acest motiv, părăsesc Ministerul de Finanţe astăzi”, a subliniat Varoufakis.

„Consider că este datoria mea să îl ajut pe Alexis Tsipras să exploateze, aşa cum consideră potrivit, capitalul pe care poporul grec ni l-a acordat prin referendumul de ieri. Şi voi purta dezgustul creditorilor cu mândrie”, a mai scris ministrul demisionar pe site-ul său.

„Îl voi susţine deplin pe premierul Tsipras, pe noul ministru de Finanţe şi Guvernul nostru. Efortul supraomenesc de a onora curajosul popor al Greciei şi faimosul OXI (NU) pe care l-a spus democraţilor din toată lumea este abia la început”, a conchis el.

Dan Cărbunaru, jurnalist la Calea Europeană: Varoufakis a evitat să deconteze, cel puţin personal, consecinţele unui astfel de referendum.

Dan Cărbunaru spune la RFI că e posibil ca domnul Varoufakis să fi înţeles că, cel puţin partenerii de negocieri, nu glumeau atunci când spuneau că un referendum care se încheie cu un vot împotriva măsurilor iniţiale propuse, nu va însemna decât o înrăutăţire a condiţiilor de negociere.

„E foarte posibil ca aceste lucruri deja să fi fost communicate şi atunci, domnul Varoufakis să fi evitat să deconteze, cel puţin personal, consecinţele unui astfel de referendum. Îmi vine greu să dau crezare chiar şi unei demisii a domnului Varoufakis deoarece piruetele care s-au întâmplat în mod alert în ultimele zile la nivel oficial elen, ne fac prudenţi inclusiv cu astfel de tactici de negociere, elemente de tragedie şi uneori şi de comedie greacă.”

Un referendum a avut loc duminică în Grecia, la iniţiativa premierului Alexis Tsipras, care a vrut să afle opiniile majorităţii cetăţenilor despre măsurile de austeritate propuse de creditorii ţării.

Potrivit rezultatelor anunţate după numărarea a 94,73% din voturi, 61,28% dintre alegători au respins măsurile economice propuse de creditorii internaţionali.

Related posts

Leave a Comment