Mai multe companii din Marea Britanie sunt în centrul unei anchete privind una dintre cele mai mari operaţiuni de spălare de bani din Europa, potrivit RFI România. Operaţiunile ilegale s-ar fi desfăşurat prin intermediul sistemului de justiţie din Republica Moldova şi al unor cetăţeni moldoveni, relatează publicaţia The Independent.Cel puţin 19 companii din Marea Britanie sunt suspectate de implicare în acest caz, care a vizat spălarea a nu mai puţin de 20 de miliarde de dolari. Fondurile ar fi provenit de la infractori şi oficiali corupţi din toată lumea, care vor ca banii obţinuţi ilegal să pară „curaţi” şi să îi poată cheltui fără suspiciuni, reiese din investigaţia ziarului britanic, citat de Mediafax.
Cum s-au petrecut, însă, lucrurile? Infractorii au creat companii paravan în Marea Britanie, care au încheiat numeroase tranzacţii între ele. Aceste companii s-au dat în judecată reciproc în Republica Moldova, cerând plata unor datorii de sute de milioane de dolari. Un judecător din R.Moldova decidea apoi în favoarea reclamantului, care primea astfel banii de la o altă firmă paravan, pe baza unui ordin judecătoresc.
Anchetatorii încearcă acum să îi identifice pe infractorii ai căror bani au fost spălaţi, dar este aproape imposibil de stabilit cine deţine companiile paravan din Marea Britanie. În unele cazuri, au fost angajaţi directori ai acestor companii paravan cetăţeni moldoveni care nu aveau nici o idee ce se întâmplă.
Pe de altă parte, judecători din Republica Moldova au emis peste 50 de ordine în cadrul acestei operaţiuni, certificând plata unor datorii în valoare de aproximativ 20 de miliarde de dolari.