Şapte asociaţii caritabile franceze, printre care Secours Catholique şi Médécins du Monde, plus colectivul organizaţiei Romeurope i-au scris preşedintelui francez, cerându-i să-şi precizeze poziţia în chestiunea romilor, care divizează de mai multe zile Guvernul socialist de la Paris. Picătura care a umplut paharul şi a provocat reacţia acestui grup de asociaţii au fost recentele declaraţii ale ministrului francez de Interne, Manuel Valls.Laurent el-Ghozi, preşedintele Romeurope, spune în scrisoarea comună că „declaraţiile recente ale lui Manuel Vals despre „romi” sunt insuportabile”: “Am dorit să transmitem această scrisoare doar ca să reamintim valorile Republicii franceze. Declaraţiile lui Manuel Valls sunt în sine insuportabile dar ele sunt înainte de toate contrare valorilor Republicii şi asta ne-am dori să auzim de la preşedintele François Hollande. Nu e vorba doar de declaraţii deplasate ci de un atentat contra pactului republican şi contra coeziunii sociale. Declaraţiile lui Manuel Valls sunt de tip rasist întrucât o populaţie întreagă este rezumată la originea ei etno-rasială. Acest lucru este intolerabil din partea ministrului de interne”, relatează RFI România.
Preşedintele Romeurope mai spune în aceeaşi scrisoare că declaraţia preşedintelui François Hollande este „nu numai aşteptată ci şi indispensabilă”: “Este extrem de necesar ca preşedintele să se exprime. Avem sentimentul astăzi că nu mai există bariere. Un ales, un deputat, un ministru poate spune lucruri profund rasiste şi problema este că lumea nici măcar nu-şi mai dă seama de acest lucru. Preşedintele Hollande, în calitatea sa de garant al principiilor Republicii, trebuie să reamintească aceste principii. Există lucruri pe care nu le putem zice. A spune că o populaţie, pentru că e formată din romi, nu se poate integra în Franţa este contrar acestor valori. A spune că aceşti oameni au practici culturale şi moduri de viaţă incompatibile cu societatea franceză este ceva ce nu e voie să se spună. Vă reamintesc că Franţa a integrat în trecut populaţii sosite din toate colţurile lumii fără ca principiile sale să aibă de suferit. Ştiu bine că astăzi suntem într-o perioadă în care oamenii sunt mai fragili, criza creează tensiuni peste tot. Cu atât mai mult însă aşteptăm de la preşedintele Hollande să reamintească valorile fundamentale ale Republicii”.
Laurent el-Ghozi consideră că o lipsă de reacţie a preşedintelui ar fi îngrijorătoare: “Preşedintele Hollande i-a primit în audienţă acum două săptămâni pe preşedinţii asociaţiilor care semnează acum acest apel şi a vorbit atunci de „pactul de demnitate” care trebuie aplicat tuturor francezilor şi tuturor populaţiilor care trăiesc aici indiferent de originea lor, de situaţia lor şi indiferent de ţara din care vin. Acest lucru îl cerem astăzi lui François Hollande, să reafirme că nu există diferenţe şi nu pot exista diferenţe în funcţie de originea etnică sau de apartenenţă la un grup”.
Negând voinţa şi capacitatea majorităţii romilor de a se integra în Franţa, Manuel Valls a declanşat o furtună mediatică şi o serie de diviziuni în sânul guvernului de la Paris. Mai mulţi miniştri au criticat atitudinea ministrului de interne, alţii l-au sprijinit. Refuzând să se exprime până acum pe această temă, şeful statului îşi asumă riscul să fie acuzat de lipsă de autoritate. Luni, ziarul Libération ironiza încă de pe copertă: „Hollande, un şef care nu-şi merită titlu”. Le Parisien se întreabă marţi „Dar unde e patronul?” deasupra unei poze cu François Hollande. În sfârşit, ziarul de seară Le Monde subliniază „erorile de comunicare ale echipei prezidenţiale”.