Desemnarea de către liderii Uniunii Europene a lui Jean-Claude Juncker la preşedinţia Comisiei Europene a fost percepută în mod universal ca înfrângere a premierului britanic, David Cameron, care s-a opus acestei numiri. Premierul Cameron, care a primit doar sprijinul omologului său din Ungaria în rândul celor 28 de lideri UE, a promis însă că acesta nu este sfârşitul în eforturile sale de a preveni o integrare mai strânsă a statelor Uniunii, potrivit jurnalistului RFI, Petru Clej.Liderul britanic a spus că sprijinul în opinia publică britanică pentru rămânerea țării în UE, deja șovăielnic, va fi afectat de această numire. Cameron îl consideră pe Juncker un federalist convins și un eurocrat insensibil la obiecțiile britanice.
Premierul britanic, care este și lider al Partidului Conservator, a promis convocarea în 2017, dacă va câștiga următoarele alegeri parlamentare, a unui referendum privind rămânerea în Uniune, după o renegociere a relației Marii Britanii cu UE.
Eșecul în tentativa de a opri desemnarea lui Juncker riscă să dea o gravă lovitură credibilității lui Cameron în privința abilității sale de a obține concesii din partea liderilor europeni. Deja i s-a reproșat că a rămas izolat în Europa – “o înfrângere umilitoare”, afirma liderul Partidului Laburist de Opoziție, Ed Miliband – și că a mizat totul pe sprijinul cancelarei Germaniei, Angela Merkel, care inițial păruse să îl sprijine, după care și-a schimbat părerea, aparent după o campanie furibundă împotriva lui Cameron în unele ziare germane.
Acum, presa din Germania îl ironizează pe Cameron, comparându-l cu fotbalistul Wayne Rooney, care s-a întors acasă după eliminarea echipei Angliei de la Cupa Mondială sau chiar cu Don Quijote.
Unii lideri, ca premierul Suediei, Fredrik Reinfeldt, au declarat după summitul de la Ypres, unde s-a decis numirea lui Juncker, că îngrijorările britanice cu privire la integrarea europeană tot mai profundă trebuie luată în considerare.
State ca Franța sau Italia privesc cu răceală pretențiile britanice, chiar dacă fiind conduse de lideri de stânga, nu au motive să-l agreeze prea tare pe Juncker, care este candidatul Partidului Popular European, de centru-dreapta, care a obținut recent cele mai multe mandate în alegerile pentru Parlamentul European.
Alți potențiali aliați din centrul și estul Europei, în frunte cu Polonia, au fost îndepărtați, din cauza ostilității crescânde a autorităților britanice față de migranții din statele membre UE foste comuniste.
Citiți mai mult AICI