Insurgenţii proruşi au declanşat o ofensivă dură pentru preluarea controlului asupra unui nod feroviar strategic de la Debalțevo, iar luptele continuă la Donețk și Lugansk. Bilanţul confruntărilor armate de ieri din estul Ucrainei este de cel puţin 25 de morţi, potrivit RFI România.Acordul de la Minsk convenit joi de președinții Rusiei, Franței, Ucrainei și de cancelarul german prevede încetarea ostilităţilor începând de astăzi de la 12 noaptea. Înțelegerea este în pericol, avertizează președintele ucrainean, Petro Poroșenko, potrivit căruia Rusia şi-a „intensificat semnificativ” ofensiva.
Statele Unite au precizat de asemenea că există informații că este adus armament greu, peste frontiera cu Rusia, în regiunea de conflict din estul Ucrainei.
Devine așadar tot mai puțin probabil ca armistițiul de la Minsk să intre în vigoare în această noapte. Luptele se intensifică în est, în special la Debalțevo. Ieri, cel puțin 12 soldați ucraineni și 15 civili au fost uciși în urma luptelor dintre armata ucraineană și separatiștii proruși.
De altfel, președintele ucrainean Petro Poroșenko și-a atenționat vineri soldații, în timpul unei vizite într-o cazarmă, ‘să nu-și facă iluzii’ că insurgenții vor respecta acordul convenit, al cărui prim pas va fi un armistițiu ce ar trebui să intre în vigoare în această noapte.
Armata ucraineană a anunțat ieri că separatiștii își consolidează pozițiile în zonele pe care le controlează și că se dau lupte grele în zona unui nod feroviar strategic din apropierea localității strategice Debalțevo, unde trupele ucrainene sunt încercuite de rebelii proruși.
Pe de altă parte, Ucraina și Rusia au început să ofere propriile interpretări ale unor puncte din înțelegerea semnată în urma negocierilor purtate la Minsk.
Astfel, în timp ce ministrul ucrainean de Externe, Pavel Klimkin, a declarat că Ucraina nu și-a asumat, în timpul summitului de la Minsk, niciun fel de obligații juridice sau politice privind reforma constituțională și, în cadrul acesteia, descentralizarea regiunii Donbas, Kremlinul a anunțat că soarta pilotului ucrainean Nadia Savcenko, aflată în închisoare în Rusia, va fi decisă numai de justiția rusă. Asta, deși acordul prevede eliberarea tuturor prizonierilor.
Experții avertizează și că acordul Minsk 2 nu conține mecanisme concrete de soluționare a chestiunilor litigioase. Este de pildă cazul controlului frontierei ruso-ucrainene ori al datei concrete la care să fie retrase trupele străine de pe teritoriul Ucrainei.
Citiți mai mult AICI