RFI: 20 de ani de pușcărie pentru torționarul Alexandru Vișinescu

Alexandru Vișinescu, primul comandant de penitenciar din perioada comunistă trimis în judecată, a fost condamnat, de Curtea de Apel București, a fost condamnat la 20 de ani de închisoare, urmând sa fie și degradat militar. Sentința a fost pronunțată de Curtea de Apel București, la finalul unui proces de 10 luni. Decizia nu este definitiva, ea poate fi contestata la Curtea Suprema. Justiția nu are vârstă, spune Radu Preda, președintele Institutului pentru Invesigarea Crimelor Comunismului, potrivit RFI România.Procurorii au cerut instanței o pedeapsă de 25 de ani de închisoare pentru Alexandru Vișinescu, maximul prevăzut de vechiul Cod penal pentru crime impotriva umanitatii.

În noul Cod penal, pentru o astfel de infractiune este prevăzută închisoarea pe viață, însă, cum Vișinescu are peste 65 de ani, nu se putea cere o astfel de pedeapsă.

Totodată, anchetatorii au solicitat instanței degradarea militară a lui Vișinescu, care are gradul de locotenent colonel în rezervă.

În perioada în care la conducerea Penitenciarului Râmnicu Sărat a fost Alexandru Vişinescu, deţinuţii erau supuşi unor condiţii de existenţă sau tratament de natură să ducă la distrugerea lor fizică, fără să li se asigure un minim de medicamente şi fără să li se acorde îngrijiri sau asistenţă medicală adecvate.

Din documentele studiate de anchetatori au fost identificaţi 138 de deţinuţi care au trecut prin Penitenciarul Râmnicu Sărat în timpul in care Vişinescu a fost responsabil.

Ion Ficior, fostul comandant al coloniei de munca de la Periprava a fost si el trimis in judecata.

Radu Preda, președintele Institutului pentru Invesigarea Crimelor Comunismului, crede că: „E un pas înainte, el trebuie continuat. Insttutul de Investigare a Crimelor Comunismului își propune să aducă problematica vinovăției personale, penale în deceniile de după 1964, pentru că am avut și după 64 crime concrete ale securității. Sigur, acest lucru va însemna să avem un sprijin polittic în continuare pentru că vom atinge biografiile unor oameni în viață și mai tineri care asemeni domnului Vișinescu se bucură de pensii și unii chiar de privilegii. Ținând cont de vârsta pe care o are, este o pedeapsă exemplară. A fi cerut pe viață ar fi fost pur și simplu redundant, dar cred că este o pedeapsă potrivită. Justiția nu are vârstă.”

Anca Cernea, ruda uneia dintre victime a declarat: „Ar fi o șansă pentru el să conștientizeze măcar acum că au fost crime. Dar și dacă nu va reuși să conștientizeze, aceasta este tragedia lui spirituală. E foarte important pentru societatea românească. Într-un fel acum, după ce s-a făcut această pronunțare, cu toții ne situăm. În care Românie ne situăm? Suntem în România lui Ion Mihalache sau în România lui Vișinescu, care l-a produs pe Vișinescu și l-a făcut posibil? Eu, ca parte civilă, am cerut despăgubiri. Avem de gând să le cinstim pentru cinstirea memoriei celor care au fost închiși la Râmnicul Sărat”.

Related posts

Leave a Comment