RFI – Referendum în Crimeea: rezultatul certificǎ puterea absolutǎ a lui Putin

Anexarea Ucrainei reprezintǎ, pentru preşedintele rus Vladimir Putin, o demonstraţie de putere absolutǎ. Numeroşi comentatori constatǎ cǎ în Rusia nu mai existǎ voce discordantǎ: Putin a reuşit sǎ înǎbuşe atît opoziţia cît şi criticile, potrivit www.rfi.ro.Este limpede cǎ Vladimir Putin are sprijinul ruşilor în operaţiunea pe care a lansat-o de încorporare a Crimeii în Federaţia rusǎ. Acest sprijin este rezultatul mai multor factori, scrie un comentator în cotidianul Aujourd’hui. In primul rînd presiunea ideologiei oficiale, care i-a convins aproape pe ruşi cǎ Occidentul vrea distrugerea Rusiei. In al doilea rînd, Putin se bazeazǎ pe Biserica Ortodoxǎ rusǎ, care este încîntatǎ de viziunea ultraconservatoare a lui Putin. In al treilea rînd, Kremlinul a reuşit sǎ-i facǎ sǎ tacǎ pe toţi opozanţii.

Cotidianul Aujoud’hui reia cifrele avansate de organizaţia neguvernamentalǎ Memorial potrivit cǎreia în Rusia sunt încarceraţi 133 de prizonieri politici. In general, atunci cînd opozanţii nu acceptǎ sǎ tacǎ în urma ameninţǎrilor şi a hǎrţuirilor de tot felul, ei sunt arestaţi sau intrǎ în regim de domiciliu forţat. Este cazul cu Alexei Navalnîi şi cu Serghei Udalţov, doi dintre liderii mişcǎrii anti-Putin din 2011. Alţi opozanţi au trebuit sǎ ia calea exilului, mai scrie Aujourd’hui, citînd douǎ nume: cel al fostului campion mondial de şah, Garry Kasparov, şi cel al lui Mihail Hodorkovski, eliberat în mod surprinzǎtor înainte de Jocurile Olimpice şi „sfǎtuit” probabil sǎ plece repede din ţarǎ. Mai sunt însǎ şi opozanţii care au plǎtit cu viaţa. Un exemplu recent ar fi Boris Berezovsky, oligarh controversat dar care finanţa presa de opoziţie, şi care, dupǎ exilul sǎu la Londra, s-a sinucis în 2013. Cazul cel mai încǎrcat de simboluri este însǎ asasinarea jurnalistei Ana Politkovskaia, care îl critica pe Putin cu vitulenţǎ, şi care a fost asasinatǎ în locuinţa ei pe 7 octombrie 2006, cînd este aniversarea preşedintelui rus.

Intr-un articol publicat în Le Monde, scriitoarea Svetlana Alexievici, nǎscutǎ în Ucraina, care a avut un imens succes internaţional cu cartea sa „Sfîrşitul omului roşu”, considerǎ cǎ propaganda Kremlinului are un efect redutabil asupra populaţiei ruse. Aceasta reia de fapt cele mai teribile clişee naţionaliste, scrie ea, şi chiar şi tinerii ruşi sunt contaminaţi de „ambiţiile imperialiste ale lui Putin”. Citez din articolul semnat de Svetlana Alexievici: „Se vorbeşte despre Putin… De autocraţuie… Dar autocraţia nu exitǎ într-un spaţiu vid. Trebuie sǎ vorbim despre un Putin colectiv. In cadrul Dumei, senatorii au votat în unanimitate trimiterea de trupe pe teritoriul Crimeii. Televiziunea şi ziarele au lansat cu docilitate un rǎzboi mediatic împotriva puterii de la Kiev”.

Citiți mai mult AICI

Related posts

Leave a Comment