RFI: Egipt: înapoi la Piaţa Tahrir

La câteva luni după ce au înlăturat regimul lui Hosni Mubarak, egiptenii se întorc la proteste de amploare. Un manifestant a fost ucis în confruntările de duminică. Sute de oameni au fost răniţi în ultimele zile. Demonstraţii masive sunt programate şi pentru marţi. Tensiunile au fost declanşate de o decizie a preşedintelui islamist, Mohamed Morsi, de a-şi asuma noi prerogative.Dacă în urmă cu mai bine de un an protestele au fost contra regimului autoritar al lui Mubarak, de această dată ele sunt între susţinătorii regimului islamist şi cei care consideră că deciziile adoptate încalcă drepturile omului şi caracterul secularist al statului. Un tânăr de 15 ani a fost ucis şi alte sute de oameni au fost răniţi duminică, în confruntările dintre protestatarii pro şi contra preşedintelui Morsi, membru al mişcării islamiste Frăţia Musulmană.

În timpul week-end-ului, manifestaţii de amploare au avut loc în oraşele mari, inclusiv la Cairo, în deja celebra Piaţă Tahrir, unde Poliţia a folosit gaze lacrimogene. De patru zile, însă, corturile au reapărut în piaţa de unde a pornit mişcarea ce a dus la înlăturarea regimului Mubarak.

Scânteia care i-a pus pe jar pe egipteni din nou a fost hotărârea lui Morsi de a decreta că deciziile sale sunt inatacabile în justiţie. Acest lucru a provocat nemulţumirea Opoziţiei, care îl acuză că se comportă ca un „faraon” şi a puterii judiciare, care se îngrijorează în privinţa independenţei sale. Liderul islamist se va vedea luni cu judecătorii, după ce duminică seară a precizat că extinderea prerogativelor sale este temporară. El a explicat că nu vizează să concentreze la preşedinţie toate puterile, ci că din contră, vrea să se asigure că aceste puteri sunt păstrate de un Parlament ales democratic.

Noi alegeri ar trebui organizate după adoptarea Constituţiei. Însă în decretul său, Morsi a decis că judecătorii nu pot dizolva comisia care redactează Constituţia şi în care islamiştii sunt majoritari. Decizia vine în momentul în care componenţa sa este luată în discuţie de Înalta Curte Constituţională. În iunie, Curtea a dizolvat Parlamentul majoritar islamist. Acesta a fost însă repus în funcţie de Morsi. Seculariştii au acuzat Legislativul că intenţionează să impună întregii ţări Sharia, legea islamică.

Related posts

Leave a Comment