RFI: Bilanţ extrem de pozitiv al vizitei lui François Hollande în România

Aproape două decenii după Jacques Chirac în 1997, preşedintele Franţei François Hollande a terminat o importantă vizită de stat în România. Scopul liderului de la Paris era de a întări legăturile economice dar şi de a căuta un partener fiabil pentru viitorul construcţiei europene. Liderul francez pare să fii câştigat ambele pariuri, potrivit RFI România.

« O foarte bogată vizită de stat în cursul căreia s-a celebrat prietenia franco-română ». Comentariul aparţine palatului Elysée şi reflectă cel mai bine sentimentul împărtăşit de mulţi, inclusiv de oficialii de la Bucureşti: a fost o vizită excelentă din toate punctele de vedere: economic, european şi bilateral.

 

Inaugurarea uzinei Airbus Helicopters de la Braşov-Ghimbav i-a permis lui François Hollande să pună bazele, sau cel puţin să insiste, pe crearea unei apărări comune europene. Dealtfel, Parteneriatul strategic semnat de cele două ţări în 2008 şi agrementat ulterior cu o Foaie de parcurs care a fost actualizată anul acesta, s-a strâns acum şi mai mult, s-a decis ca “Franţa şi România să-şi intensifice dialogul trecând la un stadiu superior al dialogului, cel la nivel de miniştrii ai apărării şi de externe” sublinia preşedintele Klaus Iohannis în declaraţia sa de presă făcută la Cotroceni după întrevederea cu oaspetele francez. « Apărarea europeană nu se va construi contra NATO, ci ca un complement, cu materialul nostru militar, conceput şi realizat în uzine precum cea de la Braşov. Dacă vrem o Europă puternică, ea trebuie să aibă o apărare autonomă » avea să spună de partea sa François Hollande în cursul serii în faţa comunităţii franceze reunite la sediul ambasadei Franţei din Bucureşti. Tema « Europei apărării » o va prezenta liderul francez şi la Consiliul european informal de peste două zile de la Bratislava. Un summit ce va lua decizii importante privind viitorul Europei după Brexit.

 

Franţa sprijină aderarea României la Schengen, cel puţin în privinţa aeroporturilor

 

« Avem aceleaşi priorităţi, Parisul şi Bucureştiul” spunea la conferinta de presă comună de la Cotroceni preşedintele Hollande. « Acestea sunt securitatea frontierelor europene, creşterea economică şi asigurarea de locuri de muncă pentru tineri ». In sensibilul dosar Schengen, Romania poate şi este satisfăcută pe deplin de poziţia afişată de Paris. Franţa a declarat că sprijină clar aderarea României la spaţiul de liberă circulaţie, cel puţin în privinţa aeroporturilor. Un sprijin ce vine după ce Bucureştiul a adoptat, printre primii, faimosul PNR – sistemul de identificare a pasagerilor aerieni care, în opinia Parisului, ar putea împiedica o serie de acte teroriste. Ca de obicei însă în astfel de dosare europene, sprijinul Franţei este esenţial dar nu şi suficient pentru a ridica reticenţele exprimate eventual de alţi parteneri europeni.

 

Plecând de la ideea că cu « România împărtăşim o istorie, o cultură, o limbă şi viziuni comune”, liderul francez a lăudat apoi cooperarea economică dintre cele două ţări cu ocazia vizitei efectuate la laserul de la Măgurele unde avea să fie organizat şi un forum economic franco-român.

 

Citiţi mai mult AICI

Related posts

Leave a Comment