
Într-un interviu acordat publicației ruse ”Nezavisimaya gazeta” expertul germab Alexandr Rar, şeful programelor CSI şi Rusia ale Consiliului german pentru relaţii externe este de părere că negocierile vor purta caracterul unui târg geopolitic, în contextul în care șeful statului rus D.Medvedev ”va fi obligat să-i povestească lui Merkel, ce se face, s-a avansat, care sunt tendințele”.
”După prăbușirea summitului cu privire la Carabah de la Cazani Medvedev trebuie să facă totul ca să salveze summitul de la Hannovra în subiectul transnistrean. Plecarea lui Smirnov poate fi acel factor, care să-i fii pus în cont diplomației ruse. Faptul că Smirnov a dinamitat negocierile de la Moscova și se comportă capricios, nu joacă corespunzărotr de partea rusă, presupune apariția unui nou lider transnistrean ”, a subliniat Rar.
”Moscova nu are nevoie de aceasta: chiar dacă își va scoate trupule sale din regiune și va modifca prin această acțiune situația geopolitică, ea își va dori să fie recompensată cu ceva la schimb. Acest ”ceva” poate consta în menținerea influenței Rusiei în Republica Moldova, care printr-o astfel de ecuație nu va putea adera la NATO. Influența asupra Republicii Moldova poate fi menținută, cedându-i acesteia Transnistria. Iar această posbilitatea poate avea loc doar sub un nou lider”, este de părere Rar.
Trebuie spus că în actuala febră electorală rusă, jocurile electorale la care sunt conectați principalii actori politici din regiunea transnistreană sunt pe direcția: Medvedev mizează pe președintele Sovietului suprem a republicii nerecunoscute A. Kaminski(o serie organizații l-au înaintat pe acesta la funcția de ”președinte a Transnistriei”, iar Putin mizează pe fostul speaker al Sovietului suprem Evghenii Șevciuc. Atât A.Kaminski, cât și Ev.Șevciuc sunt sprijiniți de formațiunea politică din regiunea transnistreană ”Înoirea”