Reabilitarea Mănăstirii Franciscane din Cluj va fi gata la sfârşitul acestui an

Mănăstirea Franciscană a intrat într-un amplu proces de restaurare încă din 2012. Reprezentanţii firmei de arhitectură care se supraveghează lucrările susţin că acestea vor fi finalizate în această lună.

Unul dintre cele mai importante obiective turistice ale Clujului, Mănăstirea Franciscană, se află într-un amplu proces de restaurare, reabilitare şi reamenajare, care ar trebui încheiat în acest an. Cu o vechime de aproape o mie de ani, lăcaşul de cult a fost estimat la 10 milioane de euro.
Mănăstirea situată în Piaţa Muzeului din Cluj a fost construită în secolul al XI-lea. Aceasta a fost distrusă în întregime de tătari în 1241, anul marii invazii, însă a fost reconstruită în perioada 1260-1290, în stil romanic târziu. Ulterior, dominicanii au ataşat o mănăstire, în secolul al XV-lea, cu sprijinul guvernatorului Ioan de Hunedoara. Biserica a fost cedată franciscanilor în 1725, iar câţiva ani mai târziu aceştia au început o restaurare a monumentului prin care au fost reboltite interioarele în stil baroc şi construit turnul monumental de pe faţada vestică. Mănăstirea era cunoscută şi pentru vestita sa bibliotecă, iar în prima parte a secolului al XX-lea ca sediu al tipografiei “Sfântul Bonaventura”.
„Proiectul de restaurare reabilitare şi reamenajare a Mănăstirii Franciscane din Cluj, realizat de Arh Service Guttmann & Comp SNC şi Retro Studio SRL, este în curs de realizare. Din cauza degradărilor şi întreţinerii precare a spaţiului în ultimul secol, măsurile tehnice vor fi complexe şi esenţiale, de la structură şi până la finisaje. Până în prezent s-au realizat studiile preliminare de istorie a artei, cercetarea de parament, săpăturile arheologice, studiile geologice, componente artistice de piatră, pictură murală, vitralii, expertiza structurală şi proiectul la nivel de studiu de fezabilitate, în ceea ce priveşte refuncţionalizarea, punerea în valoare a elementelor evolutive arhitectonice, consolidarea şi noul concept pentru dotarea cu instalaţii de apă-canal, termice, instalaţii electrice şi de joasă tensiune. Aceste lucrări au fost începute la sfârşitul anului 2012 şi sunt programate să se termine la sfârşitul anului 2013”, se arată în comunicatul dat de firma de arhitectură care coorodonează lucrările de reabilitare.
În curând, Mănăstirea Franciscană va găzdui un mic muzeu, iar tot aici va fi creat un studio artistic. “Ineditul proiectului de restaurare este dat de reconvertirea funcţiunii ansamblului architectural, creându-se o simbioza între valorile culturale şi mănăstirea propriu-zisă. Datorită faptului că numărul de călugări este restrâns, surplusul de spaţiu va găzdui un mic muzeu al Ordinului Franciscan. De asemenea, va fi creat un Studio Artistic, care se doreşte un spaţiu polivalent pentru artă şi arhitectură, incluzând spaţii pentru pedagogia muzeală şi ateliere de conservare-restaurare”, a declarat arhitectul Guttmann Szabolcs, care deţine şi funcţia de preşedinte al OAR Transilvania. După finalizarea lucrărilor, la subsolul mănăstirii vor fi prezentate o serie de vestigii arheologice, de la perioada romană până în Evul Mediu şi baroc.

Related posts

Leave a Comment