Protest al studenţilor din Târgu Mureş


Aproximativ 200 de studenţi ai Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureș au protestat în faţa Prefecturii Mureş, scandând „Nu vrem separare etnică”, „Nu suntem troc politic” şi cerând „învăţământ fără politică”.


Aproximativ 200 de studenţi s-au adunat, în jurul orei 12.00, la statuia Lupoaicei din faţa Palatului Administrativ din Târgu Mureş – unde se află Prefectura, Consiliul Judeţean şi birourile parlamentare -, cu pancarte pe care scrie „Uniţi suntem mai buni”, „Vrem autonomie universitară”, „Învăţământ fără politică”, „Nu vrem separare etnică”.
Ei au cântat „Gaudeamus igitur”, după care au început să strige sloganuri precum „Nu vrem separare etnică”, „Nu suntem troc politic” şi să cânte „Noi de-aicea nu plecăm, nu plecăm acasă, până nu ne câştigăm unitatea noastră”.
Nucu Marica, vicepreşedintele Ligii Studenţilor din Mureş, care organizează acţiunea, a declarat că prin acest protest speră să se atragă atenţia guvernanţilor că multiculturalitatea nu înseamnă scindare.

Studenţii: E vorba de scindare, nu de multiculturalitate

„Vrem ca mâine, după şedinţa de Guvern, să nu se aprobe fără voia noastră o lege împotriva UMF Târgu Mureş, prin împotriva înţeleg o scindare. E vorba de scindare, nu de multiculturalitate. Noi vrem să trăim împreună, să învăţăm împreună, nu să stăm în societăţi închise pe criterii etnice”, a spus Nucu Marica, precizând că studenţii care manifestează sunt total de acord cu învăţământul în limba maternă şi se tem că o eventuală separare a secţiei în limba maghiară va aduce, în loc de progresul universităţii, trecerea acesteia din categoria B într-una inferioară sau chiar desfiinţarea unei părţi a universităţii.

Se strâng semnături

Liga Studenţilor din Mureş strânge, cu acest prilej, semnături „împotriva scindării etnice de la UMF Târgu Mureş”, în faţa Prefecturii. Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi (IJJ) Mureş, Daniel Manea, a precizat că studenţii au autorizaţie pentru strângerea de semnături în faţa Prefecturii şi în faţa UMF, până în 14 martie inclusiv.
Rectorul în funcţie al UMF din Târgu Mureş, Constantin Copotoiu, susţinea că ministrul Educaţiei a transmis, după o întâlnire cu reprezentanţi din conducerea universităţii, că va propune ori înfiinţarea unui program de studiu, ori a unei facultăţi maghiare la UMF.

Rectorul nu este de acord

Rectorul în funcţie spunea că el a afirmat că nu poate fi de acord cu aşa ceva, pentru că Senatul a votat departamente mixte, şi, chiar dacă i se va supune problema de o sută de ori, va decide la fel, moment în care ministrul Educaţiei, Cătălin Baba,”s-a supărat”. Potrivit lui Copotoiu, ministrul Educaţiei le-a spus reprezentanţilor universităţii că rămâne ca ministerul să propună, marţi, prin hotărâre de guvern, înfiinţarea unei facultăţi în limba maghiară la UMF Târgu Mureş, în timp ce reprezentanţii universităţii au spus că ei nu sunt de acord, iar dacă tot va decide Guvernul, să propună înfiinţarea unui program de studiu în limba maghiară, care să se supună legislaţiei privind calitatea în învăţământul superior, adică evaluării ARACIS.
Ca urmare, Baba va propune ori înfiinţarea unui program de studiu, ori a unei facultăţi maghiare la UMF Târgu Mureş, ambele trebuind să se supună legislaţiei privind calitatea în învăţământul superior, adică evaluării ARACIS, arăta Copotoiu. Aproximativ o sută de studenţi ai UMF Târgu Mureş au început, săptămâna trecută, în faţa sediului universităţii, strângerea de semnături în semn de protest faţă de „implicarea politicului” în activitatea instituţiei, ei cerând respectarea autonomiei universitare şi nesepararea învăţământului pe criterii etnice. Lista cu semnături va fi înaintată Preşedinţiei, Guvernului, parlamentarilor şi europarlamentarilor, declara preşedintele Ligii Studenţilor din Târgu Mureş, Dan Zolog.

Related posts

Leave a Comment