Sistemul de învăţământ din România s-a îmbogăţit cu o nouă funcţie: cea de profesor pentru învăţământul preşcolar şi cel primar. În această categorie sunt încadrate educatoarele şi învăţătoarele care au absolvit şi studii superioare, alături de colegiul pedagogic.Legea Învăţământului şi Statutul personalului didactic au fost modificate. Astfel, pe lângă funcţiile de institutor, educator şi învăţător au fost înfiinţate şi funcţia de profesor pentru învăţământul preşcolar şi profesor pentru învăţământul primar.
Potrivit legii 387/2009, cadrele didactice din învăţământul primar şi preşcolari cu studii superioare vor avea şi salarii mai mari. Astfel, salarizarea lor se va face potrivit art 38 al legii 330 la nivelul absolvenţilor cu studii superioare de lungă durată.
Potrivit legii unice de salarizare un învăţător/educator debutant, cu studii liceale, are un coeficient de doar 1,35, echivalentul unui salariu de 950 de lei. Un profesor de învăţământ primar sau preşcolar debutant va avea însă un coeficient de 1,65 adică un salariu de aproape 1.200 de lei.