Produse dietetice sau pentru diabetici. Mulţi dintre cei care ţin cură de slăbire le mănâncă pentru că au impresia că nu îngraşă. Doar nu au zahăr… Complet greşit, spun specialiştii. Chiar dacă nu conţin zahăr, dulciurile dietetice sunt la fel de bogate în grăsimi şi ne aduc chiar mai multe calorii decât cele normale. Iar fructoza folosită pentru aceste dulciuri nu e deloc în cantităţi de neglijat.Dulce şi dietă – două cuvinte care nu stau prea bine unul lângă altul. De câţiva ani însă, pe rafturile din magazine găsim dulciuri dietetice. Chiar şi ciocolată fără zahăr. Sunt mai scumpe, dar, pentru unii sună foarte bine.
Cine crede că va slăbi cu ciocolata dietetică ar putea avea o surpriză. Un baton dietetic conţine, de fapt, la fel de multe grăsimi ca unul normal. Şi, uneori, chiar mai multe. Iar aportul de calorii este mai mare.
“Produsele pentru scădere în greutate ar trebui să fie mai sărace în lipide. Nu are rost să înlocuim mese cu produse dietetice”, a declarat Şerban Damian, nutriţionist.
“Dulciurile acestea sunt impropriu denumite dietetice. Va constata în mod neplăcut că a crescut şi glicemia, a crescut şi talia abdominală”, a precizat Julieta Cristescu, medic diabetolog.
Dulciurile dietetice sunt destinate, în special, bolnavilor de diabet, pentru că, în loc de zahăr, conţin fructoză.
“Greşeala mare a multora dintre pacienţi este că nu îşi calculează. Văd doar pe etichetă că este produs dietetic şi cu asta au convingerea că au respectat întru totul regimul alimentar”, a mai spus Julieta Cristescu.
Bolnavii de diabet au un deficit de insulină şi nu au voie să consume zahăr. Dulciurile pentru diabetici sunt făcute cu fructoză pentru că ea nu duce la descărcarea insulinei în sânge. Concluzia: produsele pentru diabetici sau cele dietetice duc la acumularea lentă a zahărului în organism, nici vorbă de calorii mai puţine.
Medicii spun că atunci când alegem un produs, fie el şi dietetic, trebuie să citim, întotdeauna, eticheta.