Transilvania păstrează una dintre cele mai spectaculoase și mai interesante tradiții: capra sau turca. Este vorba de un adevărat dans al măștilor, cu rădăcini precreștine, care are rolul de a alunga spiritele rele și de a adce prosperitate gospodarilor. Personajul care mânuiește capra sau turca dansează pe muzică de fluier, de buhai, de tobe, dar și în zgomotele produse de clopoței și de biciurile mânuite de cei care fac parte din grupurile de urători, adică de oameni care duc urările de bine prin tot satul.
Dansul caprei sau turca este o continuare a vechilor tradiții pastorale. În Antichitate, acest dans marca solstițiul de iarnă, atunci când ziua începe din nou să crească în dauna nopții și când, după vechile credințe, începea renașterea naturii.
Treptat, acest ritual a ajuns să celebreze trecerea în noul an. Bătrânii din Transilvania spun că pregătirea grupului de urători începea cu multe săptămâni înainte de Anul Nou, când începea confecționarea turcii.
Atunci când turca era gata, urătorii începeau să își confecționeze biciurile. Dansul caprei sau al turcii era menit să aducă sănătate şi prosperitate în toate gospodăriile.