Premierul basarabean Vlad Filat a cerut să fie scoasă sârma ghimpată de pe Prut

Premierul basarabean Vlad Filat a decis să propună spre semnare preşedintelui în exerciţiu al Republicii Moldova proiectul decretului privind numirea lui Alexei Roibu în funcţia de şef al Serviciului Grăniceri, comandant al Trupelor de grăniceri.Prim-ministrul basarabean Vlad Filat a menţionat că până la finele săptămânii curente Alexei Roibu urmează să pregătească pachetul de documente necesare pentru eliminarea sârmei ghimpate din zona de frontieră a râului Prut.Iniţiativa de scoatere a gardului de sârmă ghimpată este dictată de actualitatea geopolitică şi evoluţia unor evenimente care au loc pe continentul european inclusiv şi în Republica Moldova. Totodată, această iniţiativă este condiţionată de mai multe adresări ale populaţiei basarabene, a agenţilor economici, a funcţionarilor din administraţia locală şi, în special în baza unor decizii ale consiliilor raionale Ungheni, Nisporeni, Făleşti.
În zona de frontieră de vest a Republicii Moldova sunt situate 11 unităţi teritorial administrative de nivelul II, adică 11 raioane, acestea sunt: Briceni, Edineţ, Râşcani, Glodeni, Făleşti, Ungheni, Nisporeni, Hânceşti, Leova, Cantemir,Cahul.
În plan economic, atât raioanele din această zonă de frontieră cât şi RM în ansamblu, vor avea de câştigat, prin participarea şi absorbţia unor fonduri de finanţare europene nerambursabile, prin implicarea masivă a autorităţilor locale în cadrul proiectului „Euroregiunea Siret-Prut-Nistru”, în cadrul programului de bună vecinătate România – Republica Moldova, în cadrul şi în cazul semnării acordului de preaderare al Republicii Moldova la UE, şi a altor proiecte transfrontaliere. În aspect financiar vor avea de câştigat prin dezvoltarea infrastructurii şi a altor obiecte de menire social – culturale.
Facilitarea accesului cetăţenilor basarabeni la teritoriile riverane râului Prut, va încuraja agenţii economici şi administraţiile locale în dezvoltarea: agriculturii, silviculturii, păşunatului, ecologiei, turismului, şi foarte important apariţia Î.M.M. Populaţia din localităţile limitrofe zonei de frontieră, constituie 186,426 mii locuitori.
Potrivit lui Filat, „imaginea Republici Moldova se va schimba mult în bine. Cu siguranţă această decizie va avea un impact pozitiv în raport cu populaţia Republicii Moldova şi o bună înţelegere cu partenerii şi instituţiile europene”.

Related posts

Leave a Comment