
De la nivelul coaliţiei de guvernământ, se pare că lucrurile în ţară merg bine, vremea se încălzeşte uşor, zăpezile se vor topi, vor fi şi câteva inundaţii inerente primăverii, dar esenţial este că va da colţul ierbii. Probabil, vor da colţul – asemenea „beţivilor” care au adormit în ger conform opiniei liderului deputaţilor PDL Mircea Toader – şi câţiva concetăţeni de ai noştri care nu vor fi izbutit să fugă din calea apelor. Dar, aceştia vor fi doar simple victime colaterale. Pe ansamblu însă, totul e bine. Vine primăvara, iar aceasta nu trebuie să ne prindă nepregătiţi! Vremea bună şi weekend-urile îndeamnă la drumeţie. De aceea, legiferarea unor reglementări referitoare la pregătirea, desfăşurarea şi încheierea picnicurilor este absolut necesară.Ei, şi dacă un „manual de instrucţiuni pentru picnic” era tot ceea ce ne mai lipsea, acum se pare că îl vom avea. Camera Deputaţilor a adoptat un proiect de lege care interzice organizarea picnicurilor în alte zone decât cele special amenajate, dotate cu facilităţi şi utilităţi. Nerespectarea acestor prevederi poate aduce ghinionistului amator de picnic, amenzi cuprinse între 100 şi 5000 lei. Potrivit unei prevederi a proiectului, „orice activitate de recreere desfăşurată în zone de afluenţă publică consacrate pe domeniul public sau privat al statului şi/sau al unităţilor administrativ-teritoriale de una sau mai multe persoane şi care presupune consumul de băuturi şi/sau alimente precum şi după caz aprinderea sau nu a focului” se consideră activitate de picnic. (Nu-mi rămâne decât să mulţumesc lui Dumnezeu şi PDL-ului că am trăit să aflu ce este aceea „activitate de picnic”! Bogdaproste! Pot să mor liniştit!)
Legea aceasta, pare a fi un motor economic deosebit de eficient. Cred că ea va crea noi locuri de muncă, prin investiţiile care se vor face, în tânăra „industrie a picnicului” pe care o statorniceşte. Aceste afirmaţii nu sunt vorbe goale sau răutăcioase. Nu. Ele sesizează esenţa minunatei legi, potrivit căreia, „în parcuri şi în zonele limitrofe ale pădurilor situate în intravilanul localităţilor, vor fi amenajate locuri speciale pentru picnic, pe domeniul public sau privat al statului sau al unităţilor administrativ-teritoriale, zone care vor fi dotate cu utilităţi şi facilităţi pentru această activitate şi în care aprinderea focului este permisă”. Aceste locuri trebuie amenajate, amenajarea lor necesită investiţii, iar investiţiile generează locuri de muncă. Probabil, cârcotaşii răutăcioşi vor spune că aceste investiţii vor fi precum cele făcute în parcuri la ţară, terenuri de fotbal în pantă, săli de concerte pentru surzi, cinematografe pentru orbi etc. Nu e adevărat! Numai cei lipsiţi de cultură economică, retrograzi şi conservatori – asemeni mie – mai cred că o politică economică este susţinută de o producţie de mărfuri.
Atenţie! Amatorii de picnic vor avea obligaţia să-şi aducă apa de acasă, pentru că, potrivit acestui proiect de lege, „este interzisă spălarea obiectelor folosite la picnic în apele din vecinătatea zonelor amenajate”. Foarte corect! Păi, cum să-ţi speli vesela sau să te clăteşti pe mâini cu o apă pe care nu ai plătit-o? Deci, soluţia este apa de acasă, contorizată, plătită şi răsplătită. Din păcate, nu s-a înfiinţat încă o agenţie de reglementare a picnicului, care să elaboreze normele vizând recipientele pentru apă, utilizate de „picnicari”.
Pe lângă aceste reglementări deosebit de importante, proiectul este şi un adevărat cod etic al „picnicarului”, după care acesta trebuie să se comporte în spaţiul de picnic. Astfel, este interzisă „hrănirea animalelor sălbatice, distrugerea plantelor sau postarea mesajelor sau semnelor. Păstrarea liniştii va fi obligatorie, la fel lăsarea locului curat şi nealterat. Va fi înterzisă deranjarea comunităţilor locale, aprinderea focului în afara locurilor special amenajate, aruncarea ţigărilor sau chibriturilor aprinse. Deasemenea respectarea bunelor moravuri este obligatorie”.
Ei bravo! Europă, priveşte şi învaţă!