
Poliţiştii şi-au mutat protestul la Cotroceni şi au aruncat cu sticle şi caschete în curtea palatului. Iniţial, manifestanţiii au protestat în Piaţa Victoriei unde au solicitat ca preşedintele Traian Băsescu să vină să discute cu ei, ameninţând că altfel se vor îndrepta către Cotroceni. Cei peste 5.000 de poliţişti şi angajaţi din administraţia penitenciarilor care participă la protest solicită convocarea CSAT şi în caz contrar, demisia preşedintelui.Manifestanţii au mers către intrarea oficială a Palatului Cotroceni, către platoul unde şefului statului i se dă onorul în cadrul festivităţilor oficiale. Protestatarii furioşi au aruncat în curtea palatului cu sticle, caschete şi lumânări.
Liderii sindicaliştilor au fost primiţi la Palatul Cotroceni de către consilierul de stat Gabriel Pişcociu. Preşedintele Traian Băsescu nu s-a aflat în cursul zilei de vineri la Cotroceni şi nici nici nu urmează să ajungă la sediul Administraţiei Prezidenţiale.
Aproximativ 300 de jandarmi asigură traseul protestatarilor. Numărul jandarmilor ar putea fi suplimentat în caz de necesitate. La palatul prezidenţial, s-a instalat un cordon de securitate.
La ora 14.00, traficul rutier în Capitală era restricţionat doar în faţa Palatului Cotroceni, pe Bulevardul Geniului, celalalte artere blocate fiind redeschise traficului. Din cauza protestului, în cursul zilei de vineri, traficul rutier a fost restricţionat pe traseul Piaţa Victoriei – Buzeşti – Ştefan Furtună – Mircea Vulcănescu – Cotroceni – Geniului.
Primarul general al Capitalei a declarat că marşul poliţiştilor este perfect legal , fiind vorba despre o manifestaţie spontană. Sorin Oprescu a spus că autorităţile vor veghea pentru ca protestul să nu degenereze şi să nu creeze inconveniente majore restului populaţiei.
În timpul protestului din Piaţa Victoriei, sindicaliştii au făcut gesturi obscene spre sediul Guvernului şi s-au întors cu spatele la clădire, spunând că este în semn de „respect”. De asemenea, protestatarii au strigat „Jos Guvernul, jos incompetenţii”.
Ministrul Muncii, Ioan Botiş, i-a chemat pe protestatari la negocieri, începând cu ora 12.30.
În jurul orei 10.30, preşedintele SNPPC, Marian Gruia, a făcut apel la echipajele de servicii secrete din Piaţa Victoriei să îl anunţe pe preşedintele Traian Băsescu să vină în Piaţa Victoriei până la ora 12.00. În caz contrat, a spus Gruia, poliţiştii vor pleca către Palatul Cotroceni.
Sute de poliţişti din toată ţara au plecat spre Capitală încă din timpul nopţii pentru a fi prezenţi la mitingul de protest din piaţa Victoriei. Oamenii sunt nemulţumiţi de tăierile salariale şi de concedieri.
Poliţiştii din Constanţa cer renunţarea la planul de disponibilizări şi la reducerile salariale. Zeci de poliţişti din Sibiu au plecat spre Bucureşti, pentru a fi alături de colegii lor din toată ţara.
La mitingul de protest din Capitală participă, pe lângă poliţişti, şi reprezentanţi ai sindicaliştilor din Administraţia Penitenciarelor.
Protestele poliţiştilor au început încă de luni, 20 septembrie, prin reducerea activităţii la 75% pe motiv ca sunt plătiţi exact cu acelaşi procent din salariu. În consecinţă, ei nu mai dau amenzi, nu mai participă la audieri în dosarele penale şi nu mai dirijează circulaţia.
Cu salariile tăiate, datorii la bănci şi cu restanţe la întreţinere, viaţa de poliţist român nu este una simplă. Peste toate acestea, un Cod Penal care pedepseşte infracţiunea de ultraj doar cu amendă a dus la înmulţirea, în ultimii doi ani, a poliţiştilor agresaţi.
Statisticile arată că, în mai puţin de un an, s-au înregistrat 467 de cazuri de ultraj. Nu mai departe de acum 2 săptămâni, poliţistul Codruţ Oprea a ajuns la spital în comă după ce a fost lovit în cap cu o sticlă de un interlop din Târgovişte.