
PNL consideră drept inacceptabilă maniera în care Guvernul şi Ministerul Sănătăţii se raportează la problemele medicinei de familie şi solicită demiterea ministrului Sănătăţii, Cseke Attila, se arată într-un comunicat de presă.”Reamintim faptul că fondurile alocate pentru medicina primară în acest an calendaristic sunt cele mai mici comparativ cu 2009 și 2010. Specialitatea medicină de familie este batjocorită în România, subfinanțarea împiedicând funcționarea eficientă a cabinetelor medicale. Aspectul este cu atât mai grav cu cât medicii sunt obligați să efectueze muncă voluntară. Deși există cabinete medicale care lucrează în sistem privat, medicii de familie sunt obligați să suporte din buzunarele proprii informatizarea sistemului medical”, se explică în comunicat.
„PNL apreciază că medicina de familie trebuie sprijinită să se consolideze pentru reușita oricărei reforme în sistemul medical. Ne manifestăm îngrijorarea față de situația actuală din sănătate, întrucât medicina de familie reprezintă poarta de intrare a oricărui pacient în sistemul medical. PNL susține protestul medicilor de familie și consideră că demiterea ministrului Sănătății, Cseke Attila, ar fi un gest de minimă responsabilitate din partea Guvernului”, susţin liberalii.
Premierul Emil Boc a susţinut miercuri că a discutat cu ministrul Sănătăţii situaţia medicilor de familie şi a menţionat că se pot găsi soluţii punctuale, dar contractul cadru trebuie semnat.
„Am avut o discuţie cu ministrul Sănătăţii astăzi, în şedinţa de Guvern, el mi-a explicat că 90% din solicitările medicilor de familie au fost aprobate şi acceptate de Minister. Au fost chiar fonduri suplimentare alocate pentru domeniul medicilor de familie şi că în acest moment e maxim ce se poate oferi şi că, din acest punct de vedere, el nu are ceva în plus să poată oferi în limitele legii şi a alocaţiilor bugetare”, a relatat Boc.
„Cred că soluţii pot fi găsite punctual pe alte aspecte, dar contractul trebuie semnat şi să meargă viaţa mai departe”, a adăugat premierul, punctând că ministrul Sănătăţii va continua dialogul.
Casele de sănătate au anunţat, miercuri, că activitatea în iunie se desfăşoară în baza actelor adiţionale la contractele de furnizare de servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale pentru 2010, demers pe care medicii de familie îl consideră manipulare.
Reprezentanţii medicilor de familie au anunţat anterior că nu semnează noul contract cadru şi că, de la 1 iunie, vor lucra în regim exclusiv privat, în afara contractelor cu casele de asigurări.
„Pentru început, în prima perioadă de protest, pacienţii vor fi primiţi şi consultaţi gratuit de către medici, iar dacă doresc accesul în sistemul de sănătate așa cum îl vede CNAS, îi vom îndruma către sediile caselor judeţene şi al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, pentru că acolo sunt banii pe care îi plătesc pentru asigurări de sănătate”, au comunicat FNPMF şi SNMF.
Protestul medicilor de familie ar însemna şi că aceştia nu vor mai elibera reţete.
În opinia medicilor de familie, modificările aduse contractului cadru, publicate la 31 mai 2011 în Monitorul Oficial, rezolvă câteva dintre numeroasele probleme cu care se confruntă sistemul medical, însă, proiectul de norme înrăutăţeste o situație deja dezastruoasă a medicinei de familie din România şi consfinţeste lipsa totală de contact cu realitatea a decidenţilor din sănătate.