Pierdere ireparabilă pentru cultura clujeană. Salvatoarea fotografiilor de la Marea Unire, Viorica Lascu, a trecut la Domnul

Cultura clujeană a suferit o pierdere ireparabilă. Una dintre cele mai ilustre reprezentante ale intelectualității ardelene, prof. univ. dr. Viorica Lascu a trecut la Domnul. Ea va rămâne în istoria culturii române nu doar pentru contribuțiile sale însemnate în domeniul filologiei și al istoriei, nici pentru faptul că a fost fiica marelui savant Alexandru Borza, întemeietorul Grădinii Botanice din Cluj și nici pentru decorațiile primite, pentru fidelitatea sa față de Biserica Greco-Catolică din timpul prigoanei comuniste de la Sfântul Papă Ioan-Paul al II-lea și de la Papa Francisc. Viorica Lascu are meritu excepțional de a fi salvat de la distrugere, în timpul perioadei comuniste, singurul album cu fotografii originale realizate în contextul Marii Uniri de către Emanuil Samoilă Mârza, singurul fotograf de la 1 Decembrie 1918. Albumul, aflat în prezent în păstrarea Episcopiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla, i-a fost dăruit de către fotograf cardinalului Iuliu Hossu, pe atunci episcop al Gherlei și vestitorul Marii Uniri. În timpul perioadei comuniste, albumul a fost păstrat în secret de către Alexandru Borza și de către Viorica Lascu. Iată un documentar despre viața Vioricăi Lascu, realizat de Viorica Sabo, de la Departamentul Mass-Media al Episcopiei Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, de Cluj-Gherla.
Marţi, 27 ianuarie 2015, la 95 de ani de viaţă, a trecut la cele cereşti D-na Viorica Lascu, fiica savantului Pr. Prof. Alexandru Borza, întemeietorul Grădinii Botanice din Cluj-Napoca.

Distinsă profesoară universitară în domeniul filologic, păstrătoare a moştenirii spirituale a Şcolilor Blajului, a fost o bună credincioasă greco-catolică, devotată prin întreaga sa viaţă Bisericii lui Hristos şi Urmaşului Sf. Petru, Papa Romei. A cunoscut şi înfruntat, împreună cu familia ei, asprimea perioadei de clandestinitate a Bisericii, a propovăduit cu neobosit entuziasm credinţa catolică, a activat fervent în Asociaţiile Bisericii Greco-Catolice, ASTRU şi AGRU, pe care le-a susţinut şi încurajat neîncetat, până în ultimele luni ale vieţii.

Corpul neînsufleţit al D-nei Viorica Lascu va fi depus în după-amiaza de joi, 29 ianuarie 2015 (la ora 18.00), în biserica „Sfânta Familie” a Parohiei greco-catolice Zorilor 1 (Str. Gheorghe Dima nr. 45) unde toţi cei care au cunoscut-o şi iubit-o pot veni să-şi ia un ultim bun-rămas şi să se roage pentru sufletul ei. Aici, PS Florentin Crihălmeanu, Episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla va celebra, începând cu ora 18.00, Sfânta Liturghie pentru sufletul D-nei Lascu, celebrare ce va fi urmată de un priveghi de rugăciune.

Ceremonia de înmormântare va fi oficiată vineri, 30 ianuarie, de la ora 13.00, în Cetatea Blajului, „Mica Romă”, pe care D-na Lascu a iubit-o atât de mult.

Mesajul de condoleanţe transmis de Preasfinţia Sa Florentin familiei îndoliate la trecerea la Viaţa veşnică a Doamnei Profesoare Viorica LASCU:

„Cu durere în suflet, dar consolaţi prin credinţa în Învierea Domnului şi Dumnezeului şi Mântuitorului nostru Isus Hristos, am luat la cunoştinţă de naşterea spre viaţa veşnică a Doamnei Profesoare Viorica LASCU.

La chemarea lui Dumnezeu, pleacă dintre noi o mamă, bunică, străbunică şi o bună creştină, descendentă dintr-o renumită familie de cărturari blăjeni, fiica Preacucernicului Părinte Alexandru Borza, Protopop onorariu al Clujului, erudit savant botanist, profesor universitar, decan al Facultăţii de ştiinţe şi Rector al Universităţii din Cluj şi întemeietorul Grădinii Botanice din Cluj-Napoca.

Doamna Profesoară Viorica Lascu, mărturisitoare a credinţei în clandestinitate, prin trăirea ei ne-a oferit un model de viaţă creştinească şi ne-a lăsat un exemplu practic de trăire a chemării lui Hristos: „Căutaţi mai întâi Împărăţia lui Dumnezeu şi dreptatea Lui şi toate celelalte vi se vor adăuga vouă!” (Mt 6,33).

Primind formarea intelectuală şi morală în sânul familiei a împlinit mereu datoria creştinească de a-i ajuta pe ceilalţi la însuşirea şi la păstrarea credinţei. A fost membră a Consiliului Pastoral Eparhial şi a avut o remarcabilă activitate în susţinerea Asociaţiei Tineretului Român Unit – ASTRU Cluj, fondată de tatăl său Pr. Alexandru Borza în 1927, dar şi în susţinerea Asociaţiei Generale a Românilor uniţi – AGRU, ale Eparhiei de Cluj-Gherla.

Se cuvine să amintim că pentru activitatea rodnică depusă cu generozitate în sprijinul edificării Bisericii noastre, în anul 2003, a primit din partea Sf. Părinte Ioan Paul al II-lea titlul pontifical de „Cavaler al Ordinului Sf. Silvestru, Papă”, iar în 2013, Actualul Pontif Roman, Papa Francisc i-a oferit distincţia „Crucea pentru Biserică şi Pontif”.

Transmitem sincere condoleanţe familiei îndoliate şi asigurarea că suntem alături în rugăciune, în aceste momente de întristare, implorându-L pe Bunul Dumnezeu să-i dăruiască odihna veşnică întru pacea şi bucuria Sa. Să-i fie memoria în veci binecuvântată şi odihna în lumină înveşmântată! Odinească în pace!”

†Florentin CRIHĂLMEANU
Episcop Eparhial de Cluj-Gherla


În cartea sa, cuprinzând o colecţie articole publicate de-a lungul timpului în ţară şi în străinătate, reunite sub titlul „Semnele timpului”, d-na Viorica Lascu, în nota optimistă care a caracterizat-o, recomanda tinerilor: „Păstraţi-vă tinereţea sufletului şi a trupului, fiţi curaţi, tineri. Veţi câştiga în valoare, dezvoltând toate calităţile înnăscute, devenind oameni integrali. Rezolvarea presupusei incompatibilităţi bătrân-tânăr, ne-o propune Sfântul Părinte (nn. Papa Ioan Paul al II-lea) în cadrul Jubileului 2000. Tinereţea nu este, spune Papa, o perioadă cronologică din viaţa omului, ci un mod de trăire şi o misiune. Şi exemplul practic ni-l dă Papa însuşi!”.

Şi exemplul practic l-a dat şi d-na Viorica Lascu în fiecare clipă a celor 95 de ani ai săi – a fost dovada vie a adevărului acestui cuvânt al Sfântului Părinte.
Cu un elan ce părea inepuizabil, d-na Lascu a trăit şi descoperit valori, „mergând mereu în larg”, în adânc, fără teamă, aşa cum îndemna Papa Ioan-Paul al II-lea, mergând spre originile şi istoria Bisericii, originile limbii române, spre originea vieţii noastre – Dumnezeu, în a cărui lumină nădăjduim că se bucură împreună cu cei pe care i-a iubit şi acum i-a reîntâlnit.

Tot din volumul „Semnele Timpului citite de Viorica Lascu”, redăm o rugăciune culeasă de autoare dintr-un sat din Alpii Italiei, „Rugăciune pentru a îmbătrâni senin” (pag. 101) şi care reflectă felul în care d-na Lascu şi-a petrecut ultimii ani de viaţă.

Cu adevărat, Dumnezeu i-a împlinit rugăciunea făcută în anul 2001: „Fă, Doamne, să mai fiu de folos lumii, contribuind cu optimismul şi cu rugăciunea la bucuria şi curajul celor care acum poartă ei răspunderile. Fă-mă să trăiesc într-un contact umil şi senin cu lumea care se schimbă, fără regrete pentru trecut, oferind suferinţele mele omeneşti ca un dar de compensaţie socială.

Fă ca ieşirea mea din activitate să fie simplă şi naturală ca un fericit apus de soare”.
Trecerea la Domnul i-a fost „un fericit apus de soare” dar care a lăsat lumea mai săracă prin plecarea ei dintre noi şi totodată mai plină de lumină prin exemplul de viaţă pe care ni l-a oferit. Fie-i trecerea senină şi veşnicia de lumina Domnului plină, să se bucure acum cu drepţii şi sfinţii contemplând Faţa lui Hristos!

Odihna cea veşnică dă-i-o ei, Doamne şi lumina cea fără de sfârşit să îi strălucească ei. Să se odihnească în pace.

Related posts

Leave a Comment