
Organizatorii Photo România au făcut cunoscută şi “noua casă” a festivalului, un imobil istoric de la numărul 18 din Piața Ștefan cel Mare. Acesta devine un adevărat spațiu cultural pentru socializare, vernisaje, expoziții, workshop-uri și alte evenimente pe tot parcursul festivalului. Noua locație va găzdui și acel Muzeu al Fotografiei, care face parte începând din acest an din proiectul european Noaptea Albă a Muzeelor, programat pentru sâmbătă, 16 mai, când toate muzeele vor putea fi vizitate gratuit. La Muzeul Fotografiei vor avea loc in această ediţie Photo România expoziţii de fotografie veche, lansări de carte, conferințe dedicate fotografilor ale căror lucrări sunt prezentate în festival.
„Photo România Festival este compus din mai multe domenii, cu peste 70 de expoziții, care vor fi expuse pe toată perioada festivalului în mai multe locații din Cluj, marea majoritate în sediul acesta de aici, dar și în alte locuri. Avem concursuri, peste 20 de workshop-uri, iar datorită parteneriatului cu Nikon ne bucurăm că avem și un ambasador Nikon din Spania. Ca o noutate în acest an, avem o secțiune specială denumită Photo Stories, care practic sunt conferințe pe teme de fotografie susținute de fotografi și nu numai, dar care au legătură cu fotografia și imaginea. Mai avem evenimente speciale, primul fiind chiar vineri, 15 mai, după deschiderea oficială a festivalului, trupa byron va susține un concert în fața Casino-ului. Vor mai concerta Les Elephants Bizares și Nico de Transilvania pe terasa Muzeului Etnografic al Transilvaniei, dar și David and Six Martini Band în sediul Photo România din piața Ștefan cel Mare”, dup[ cum a declarat Cătălin Balog, unul dintre inițiatorii si organizatorii Photo România Festival. Tot el a mai precizat că „festivalul face parte dintr-un proiect mai amplu, care durează 18 luni, a început în decembrie 2014 și ne bucurăm că beneficiem și de o finanțare din partea Ministerului Culturii, Primăriei și Consiliului Local și mai multe firme. Proiectul a avut mai multe evenimente în primăvară, la Academia de Primăvară, ce a fost formată din 4 workshop-uri, am avut o vizită de studiu la partenerul nostru din Norvegia, Nordic Light, un festival de fotografie. Este pentru prima dată când un festival de fotografie din România participă la un astfel de eveniment în străinătate. Vom mai avea Academia de Toamnă, cu workshop-uri și conferințe. Vom mai organiza o caravană în Iași, București, Brașov și Timișoara, pentru a promova Clujul, faptul că suntem Capitală Europeană a Tineretului și viitoare ediție a festivalului de anul viitor”.
Peste 160 de invitați ai festivalului au fost confirmați, iar participanți care s-au înscris la workshop-uri sunt peste 200. Foarte mulți invitați români și străini, astfel, pentru prima dată în România va fi prezentă Sylvia Plachy, artist fotograf născută la Budapesta care locuiește în prezent la New York. Ea este cunoscută pentru fotografiile sale de impact. Vernisajul expoziţiei este programtă în ziua dedicată fotografilor maghiari, fiind o premieră pentru România și, evident, pentru Cluj-Napoca.