Păpuşile cu handicap, noua metodă de educare în grădiniţe


Ministerul Educaţiei vrea să cumpere păpuşi. Şi nu orice fel de păpuşi, ci unele cu handicap. Fiecare grădiniţă va primi şase astfel de jucării. Dar şi alte 12 care reprezintă diferite rase. Ministerul îşi propune să-i înveţe pe micuţi, cu ajutorul acestor păpuşi, să nu mai discrimineze persoanele cu handicap sau persoanele de alte rase.Ministerul estimează că va cheltui pe jucării peste nouă milioane de lei, bani alocaţi printr-un proiect co-finanţat de Guvern şi Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei. Astfel, fiecare grădiniţă va primi câte şase păpuşi cu handicap şi 12 păpuşi de rase diferite. În total, peste 220.000 de păpuşi.
În caietul de sarcini al licitaţiei, se cere ca păpuşile să prezinte şase dizabilităţi diferite. De exemplu: o păpuşă ar trebui să fie într-un scaun cu rotile, iar alta să aibă malformaţii faciale.
„Cred că nu este o idee foarte bună pentru că trebuie promovat un cadru cât mai de destindere într-o grădiniţă, de bucurie, de a susţine un viitor cât mai fericit şi nici decum ceva trist”, a declarat o mămică.
Nici psihologii nu cred că metoda aleasă de Minister pentru a-i educa pe copii este una utilă. „A face o investiţie în păpuşi care să fie ca şi simbol al unor probleme, cu care ei se vor confrunta mult mai târziu decât în acest interval de viaţa este practic un moft al Ministerului. Nu avem nevoie doar de păpuşi pentru a ne educa copiii în a fi altruişti”, a declarat psihologul Mirela Zivari.
Şi pentru a înţelege şi mai bine diversitatea, copiii vor primi şi păpuşi, care vor reprezenta fete şi băieţi, cu trăsături asiatice, africane şi caucaziene.
Pe lângă păpuşi, ministerul vrea să cumpere frigidere şi maşini de spălat în miniatură pentru a le dezvolta copiilor şi „capacităţile de comunicare”.

Related posts

Leave a Comment