Centrul de Producție Feromoni al Institutului de Cercetări în Chimie „Raluca Ripan” (ICCRR) din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) are în portofoliu peste 60 de produse pentru dăunătorii din silvicultură, pomicultură, viticultură, culturi de câmp și depozite. Șapte produse având mărci înregistrate (atraTYP®, atraCHALC®, atraDUP®, atraCURV®, atraLYMON®, atraVIR® și atraVIRG®), iar producţia de produse feromonale este unică în ţară.
Beneficiarii produselor realizate de Centrul de Producție Feromoni din cadrul UBB sunt Regia Autonomă a Pădurilor Romsilva, ocoalele silvice private, unitățile fitosanitare şi firme private din ţară şi străinătate, precum și persoane fizice.
„Pe lângă faptul că ne poziționează drept o instituție orientată spre inovare, activitatea Centrului de Producție Feromoni al Institutului de Cercetări în Chimie „Raluca Ripan” demonstrează încă o dată faptul că UBB își asumă misiunea de universitate de tip world-class în toate dimensiunile sale și pune, prin aceasta, la dispoziția comunității rezultatele cercetărilor sale. Parteneriatul constant și constructiv între universități, prin componenta lor de cercetare-inovare, și societatea civilă și mediul de afaceri este absolut esențial, iar UBB l-a integrat între direcțiile sale strategice majore ”, afirmă prof. univ. dr. Adrian Petrușel, prorectorul UBB pentru cercetare-dezvoltare-inovare și doctorate.
Specialiștii UBB spun că principalele avantaje ale produselor feromonale vizează eliberarea treptată a substanței active; utilizarea unei cantități foarte mici de substanță activă; specificitate și selectivitate ridicată; compatibilitatea cu programele de combatere a dăunătorilor; folosirea cu success în managementul integrat al dăunătorilor; evitarea apariției fenomenului de rezistență.