Persoanele cu dizabilități cer tratament egal pe piața muncii

Mai multe organizații neguvernamentale din Cluj fac eforturi pentru a asigura venituri echitabile pentru toate categoriile de salariați, inclusiv pentru persoanele cu dizabilități care pot munci. Aceste persoane pot reprezenta resurse umane valoroase și, în același timp, soluții pentru criza de angajați de pe piața muncii.

Piața muncii din Cluj se confruntă cu o criză cronică de personal. Tocmai de aceea, marile companii au apelat la strategii aparte pentru a rezolva această criză. Unele dintre ele angajează studenți cu jumătate de normă. Altele au organizat transport regulat pentru angajații care provin din mediul rural și care muncesc în Cluj-Napoca ori pe platforme industriale precum cea din Jucu. Există și companii care au adus muncitori străini. Însă o resursă valoroasă poate fi reprezentată de persoane cu dizabilități. De exemplu, persoane cu dizabilități ușoare lucrează în supermarket-uri sau în depozite.

Însă există și primele cafenele în care gătesc și servesc persoane care se află în scaune cu rotile. Alte persoane cu dizabilități locomotorii lucrează în domenii precum contabilitatea sau serviciile pentru afaceri. Organizațiile care promovează drepturile acestor persoane spun că oamenii care au diferite dizabilități își doresc să muncească, însă au cerința ca, pentru muncă egală, să primească salarii egale cu cele ale persoanelor obișnuite. În schimb, există și o problemă. Potrivit legii, persoanele cu dizabilități care muncesc au dreptul la un stagiu redus de cotizare care le permite primirea unei pensii. Însă acest stagiu redus de cotizare conduce la o pensie mai mică. De aceea, reprezentanții asociațiilor persoanelor cu dizabilități solicită ca acest stagiu redus să fie echivalat cu un stagiu normal de cotizare pentru persoanele obișnuite.

Related posts

Leave a Comment