PE cere implicarea mai serioasă a UE în rezolvarea conflictului transnistrean

Europarlamentarii salută recentele progrese înregistrate de Republica Moldova, precum şi disponibilitatea părţii moldovene de a soluţiona conflictul din Transnistria, solicitând, de asemenea, „un rol mai robust al UE” pentru medierea acestui conflict îngheţat.Potrivit rezolutiei adoptate prin vot liber, solutionarea problemei Transnistriei constituie un element esential pentru promovarea stabilitatii politice si a prosperitatii economice in Republica Moldova si in regiune” iar UE ar trebui „sa aiba un rol mai important in gasirea unei solutii la problema Transnistriei, astfel incat persistenta acestei chestiuni sa nu constituie un obstacol in calea integrarii Republicii Moldova in UE”.
Parlamentul European „saluta inceperea negocierilor Acordului de asociere dintre Uniunea Europeana si Republica Moldova la 12 ianuarie 2010”, acord care consolideaza asocierea politica si integrarea economica. Deputatii europeni spera „ca autoritatile moldovene sa continue reformele care se impun si sa-si indeplineasca angajamentele de a mentine constant Republica Moldova pe calea integrarii europene”.
„Republica Moldova este statul cu cele mai mari progrese din vecinatatea estica a Uniunii. De aceea cer Consiliului sa evalueze acest stat in mod individual pe baza meritelor sale. Progresul inseamna vointa politica, munca si dedicatie iar acestea trebuie rasplatite. Am rasplatit Balcanii de Vest pentru masurile luate, sa procedam la fel si cu Republica Moldova (…) Cer Consiliului ca la urmatoarea sedinta din 25 octombrie sa invite Comisia sa elaboreze planul de actiune pentru ca cetatenii Republicii Moldova sa poata calatori fara vize” a declarat Monica Macovei (PPE, RO), presedinta delegatiei la Comisia parlamentara de cooperare UE-Moldova in cadrul dezbaterii de joi, 21 octombrie.
Deputatii europeni solicita Consiliului, la urmatoare sa reuniune din 25 octombrie 2010, sa invite Comisia sa inceapa elaborarea, in scurt timp, a planului e actiune liberalizarea vizelor, pentru a intra astfel efectiv in faza operationala a dialogului asupra vizelor, pe baza progreselor realizate de Republica Moldova.
Vicepresedintele in materie de politica externa al social-democratilor din Parlamentul European (S&D), Adrian Severin, a declarat, joi, in plenul PE, ca Republica Moldova are o singura optiune: aceea de a alege intre europenizare sau transnistrializare, intre un viitor al securitatii, prosperitatii si justitiei sociale si un trecut sovietic oligarhic.
„Moldova se afla la un moment de rascruce: rezultatul acestor alegeri anticipate trebuie sa fie indreptat in directia modernizarii europene”, a precizat el.
Europarlamentarul ALDE Cristian Busoi a cerut, in plenul Parlamentului European, un calendar clar pentru Republica Moldova in vederea liberalizarii vizelor pentru cetatenii moldoveni. Europarlamentarul a cerut, de asemenea, continuarea actiunilor de sprijin pentru Republica Moldova din partea tuturor institutiilor europene, amintind testul important al alegerilor parlamentare pe care Chisinaul il are de trecut luna viitoare.
Vicepresedintele Comisiei de Afaceri Externe a Parlamentului European (AFET), Ioan Mircea Pascu, a declarat in plenul PE reunit la Strasbourg, ca „prin Politica de Vecinatate si Parteneriatul Estic, perspectivele Moldovei de a se apropia de UE si, apoi, de a fi admisa – dupa indeplinirea conditiilor necesare, se imbunatatesc”.
In septembrie Parlamentul European si-a exprimat acordul pentru acordarea unei asistente macrofinanciare Republicii Moldova, sub forma unui grant cu o valoare maxima de 90 de milioane EUR, in vederea sprijinirii stabilizarii economice.

Related posts

Leave a Comment