Pe lista celor mai dinamice 20 de zone metropolitane din Uniunea Europeană, în mod surprinzător, 16 reprezintă regiunea Europei Centrale şi de Est. Cele mai bine cotate oraşe din această regiune sunt Praga (foto) din Cehia, care se află pe locul 2 în Uniunea Europeană, şi Wroclaw, din Polonia, care se află pe locul 3. Din Polonia, pe această listă, se află încă patru oraşe: Gdansk, Szczecin, Varşovia şi Cracovia. Din România, pe lista metropolelor în dezvoltare se află Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara şi Iaşi. Această situaţie este consecinţa interesului investitorilor internaţionali, atraşi de capitalul uman de calitate, spune directorul Direcţiei de Dezvoltare Locală din Primăria Cluj-Napoca, Ovidiu Cîmpean.
Din regiunea Europei Centrale şi de Est, mai sunt prezente pe lista metropolelor înfloritoare Sofia din Bulgaria, Kosice şi Bratislava din Slovacia, Vilnius şi Kaunas din Lituania şi Tallin din Estonia. Analiza realizată de companiile internaţionale mai arată că a crescut serios interesul investitorilor din Extremul Orient faţă de aceste metropole. În ultimul an, companiile din Coreea de Sud au investit mai mult de un miliard de euro în regiune. Investitorii coreeni sunt prezenţi şi la Cluj.
Foarte mulţi bani au mers spre dezvoltarea proiectelor imobiliare care includ birouri de lux. În cele 16 oraşe din regiune, birourile de clasa A totalizează 21,8 milioane de metri pătraţi. Potrivit previziunilor experţilor, până în 2021, această suprafaţă totală va creşte cu aproximativ 20 la sută, până la 26,5 milioane de metri pătraţi.