Parisul confirma utilizarea gazului sarin in Siria (Le Figaro)

Autoritatile franceze au efectuat analize pe diverse esantioane de probe aduse de jurnalistii Le Monde din regiunea Damascului. Conform sefului diplomatiei franceze, Laurent Fabius, din moment ce aceasta “linie a fost depasita” “toate optiunile sunt pe masa”, potrivit www.rfi.ro.Franta “are certitudinea ca gaz sarin a fost utilizat in mai multe reprize si de maniera localizata” – anuntul a fost facut de ministrul francez de externe intr-un comunicat dat publicitatii marti. Prezenta gazului sarin a fost confirmata de analizele efectuate de un laborator francez. Invitat in platoul televiziunii France 2, Fabius a confirmat faptul ca “nu exista nicio indoiala ca gazul sarin a fost utilizat si ca acesta a fost folosit de regimul Assad si de complicii sai”.
Ministrul de externe a mai spus ca se afla in contact cu partenerii americani si englezi si ca discuta o eventuala reactie la aceasta descoperire. “Toate optiunile sunt pe masa”, printre ele si o interventie militara. Conform unei surse diplomatice, esantioanele provin din Jobar, o suburbie a Damascului, si din Saraqueb, in centrul tarii la sud de Homs. Fabius a mai spus si ca analizele au fost inmanate marti dimineata si sefului misiunii ONU de ancheta a posibilei utilizari a armelor chimice.

Erdogan trebuie sa asculte (The Telegraph)

Contextul: demonstratiile s-au intins in Turcia cu viteza unui incendiu de padure. Nu mai putin de 67 de orase turcesti au gazduit deja actiuni de protest. Ieri, manifestantii avea, de facto, controlul asupra pietei Taksim din centrul orasului Istanbul. Si desi premierul Erdogan a castigat pentru a treia oara alegerile, protestele nu au aparut asa din senin.

E drept ca progresul economic i se datoreaza in mare masura sefului guvernului. Dar inclinatiile islamiste ale partidului condus de Recep Tayyip Erdogan par sa se ciocneasca din ce in ce mai mult cu imaginea Turciei seculare construite de Atatürk in urma cu 90 de ani. E natural sa ca oamenii sa se intrebe care sunt intentiile premierului cand acesta ii face alcoolici pe cei care beau si cand ii indeamna pe turci sa aiba mai mult de trei copii. Mai mult, regimul Erdogan nu suporta prea bine critica – o dovedeste faptul ca Turcia are cei mai multi jurnalisti incarcerati. 49 la numar, mai mult decat oricare alt stat al lumii.
Si chiar daca piata Taksim nu este piata Tahrir, Erdogan tot ar face bine sa asculte si sa raspunda. Proteste sustinute in Turcia – la vecinatatea cu UE, Siria si Iran – nu ar fi in interesul nimanui.

UE trebuie combata coruptia (Die Welt)

Pana acum, UE s-a cam ferit sa impuna vreo sanctiune impotriva elitei corupte rusesti dupa decesul avocatului Serghei Magnitsky. Acum insa, Parlamentul European a gasit o cale de actiune.

Cazul avocatului Magnitsky a devenit un simbol pentru coruptia letala din elita ruseasca pana la cel mai inalt nivel. SUA au adoptat o lista neagra cu persoane care au interdictie de a intra in America din cauza implicarii in moartea chinuitoare a avocatului aflat atunci in arest preventiv. Pana acum, UE s-a temut prea mult de reactia Moscovei pentru a face ceva.
Noroc ca Parlamentul European nu se lasa usor impresionat si a gasit calcaiul lui Achile. E vorba despre acordul de facilitare a calatoriilor in Europa ale oficialilor rusi. Parlamentarii Europeni au lasat sa se inteleaga ca nu vor aproba acest acord – fara votul lor nu poate intra in vigoare – daca nu va exista o “directiva Magnitsky” din partea Comisiei. Cu alte cuvinte, o masura similara precum cea din SUA. Si acesta este un exemplu perfect pentru ca lumea sa inteleaga puterea Uniunii. Unele state mici ar putea fi usor santajate de Rusia, dar sa te pui cu una din cele mai puternice entitati economice ale lumii nu merge chiar asa simplu…

Related posts

Leave a Comment