Pagina de istorie: Principesa Ileana şi cutiuţa de pământ românesc de la Bran

În 21 septembrie 1991 se stingea din viaţă ultimul copil al Regelui Ferdinand I şi al Reginei Maria. Principesa Ileana a României închidea ochii departe de ţară, în Statele Unite ale Americii. Ea a purtat toată viaţa cu sine o cutiuţă cu pământ românesc, adunat la Bran, în ianuarie 1948, când a fost nevoită să plece în exil, scrie RFI în Pagina de istorie.

Principesa Ileana a României a fost cea mai mică dintre fiicele Regelui Ferdinand I şi Reginei Maria. La doar cinci ani, ea a fost încercată de viaţă: pe lângă refugiul la Iaşi, s-a produs şi moartea frăţiorului ei, Principele Mircea, care s-a îmbolnăvit de febră tifoidă.

 

În timpul refugiului din Moldova, Principesa Ileana a însoţit-o pe Regina Maria a României în timpul vizitelor făcute în spitalele unde sufereau răniţii sau bolnavii de tifos. După întoarcerea triumfală la Bucureşti, Principesa Ileana a fost trimisă să studieze la Colegiul Heathfield din Ascot, unde studia şi sora sa, Principesa Maria, viitoarea Regină a Iugoslaviei. În 1926, dar şi după aceea, ea a însoţit-o pe Regina Maria în numeroase vizite în străinătate, printre care cea din Statele Unite ale Americii şi din Spania. Întoarsă în ţară, Principesa Ileana a devenit conducătoarea mai multor organizaţii de cercetaşi.

 

A urmat cursurile Şcolii de Educaţiei Fizică din Bucureşti şi a fost prima femeie care a obţinut brevetul de căpitan de cursă lungă în Marina Regală Română. În 1930, în Spania, l-a cunoscut pe Arhiducele Anton de Habsburg. Cei doi tineri s-au îndrăgostit, iar un an mai târziu au decis să se căsătorească. Căsătoria lor a fost oficiată în Castelul Peleş, de către monseniorul Vladimir Ghika. Pentru că tatăl său murise, Ileana a fost condusă la altar de fratele său, Regele Carol al II-lea.

 

Însă relaţiile dintre cei doi fraţi au început să se deterioreze. Carol al II-lea a decis să interzică naşterea unui Habsburg pe pământ românesc. Toţi cei şase copii ai Principesei Ileana s-au născut în străinătate. Ileana şi Anton de Habsburg au locuit în Austria. După anexarea acestei ţări de către Germania nazistă, Anton de Habsburg a intrat în atenţia Gestapo-ului, care a percheziţionat de mai multe ori casa în care locuia.

 

În Austria, Principesa Ileana a fondat un spital pentru soldaţii români. În 1943, a decis să revină în ţară, la Bran. Ea a organizat un nou spital, în Braşov. A cunoscut drama comunizării României, iar în 30 decembrie 1947 a aflat chiar de la Regele Mihai I, cu care s-a întâlnit pe drumul dintre Bucureşti şi Sinaia, despre şantajul care a avut drept rezultat abdicarea Regelui.

 

În 4 ianuarie, Principesa Ileana a fost nevoit să plece în exil. Toată lumea din Bran a venit să îşi ia rămas bun de la ea. Principesa Ileana a adunat un pumn de pământ românesc, pe care l-a păstrat întreaga sa viaţă drept cel mai preţios lucru. În exil, în Elveţia, l-a reîntâlnit pe Regele Mihai I. A plecat în Argentina, unde a fondat un cămin pentru refugiaţii politici români.

 

Citiţi mai multe pe RFI.ro.

Related posts

Leave a Comment