Pagina de istorie: Povestea lui Mos Ion Roata

În 20 februarie 1882 se stingea din viaţă una dintre figurile emblematice ale luptei pentru Unire: Ion Roată, ţăran şi fost deputat în Divanul Ad-hoc al Moldovei din 1857. El a rămas în legendă graţie unei nuvele scrise de Ion Creangă, scrie RFI în Pagina de istorie.

Ion Roată a venit pe lume în anul 1806, în comuna Câmpuri. Chiar dacă nu a mers la şcoală, s-a remarcat prin inteligenţă, cutezanţă şi talent oratoric.

 

Momentul său de glorie a fost în 1857 când, la Iaşi, a fost convocat un Divan Ad-hoc (foto), adică un Parlament, care urma să decidă asupra Unirii dintre Moldova şi Valahia. Un Divan Ad-hoc similar a fost convocat la Bucureşti.

 

Marile Puteri care doreau să afle voinţa românilor au cerut ca în aceste adunări să nu fie incluşi doar reprezentanţii elitei, ci şi ai ţărănimii. În acest context, Ion Roată, pe atunci în vârstă de 51 de ani, a fost ales deputat din partea judeţului Putna, alături de Mihail Kogălniceanu.

 

El s-a remarcat prin curajul cu care a luptat pentru Unire şi pentru reforma agrară. Dar curajul său i-a deranjat pe membrii conservatori ai Divanului, care au cerut Poliţiei din Iaşi să ia măsuri împotriva lui Ion Roată, care prezentase o jalbă în care descria suferinţele ţăranilor moldoveni. Drept urmare, Ion Roată a fost arestat, sub acuzaţia că ar fi stricător al ordinei publice.

 

Nu s-a lăsat intimidat şi a continuat să activeze în Divanul Ad-hoc. După Unire, Ion Roată a intrat în conflict cu unii potentaţi locali, care îi reproşau atitudinea din timpul Divanului. Drept urmare, s-a mutat din comuna Câmpuri în comuna Gura Văii. Acolo, a fost membru al comisiei care se ocupa de împroprietăririle decise de domnitorul Alexandru Ioan Cuza, care a continuat să îi arate preţuire viteazului ţăran.

 

Citiţi mai multe pe RFI.ro.

Related posts

Leave a Comment