Pagina de istorie: Povestea dizidentului bulgar înţepat şi ucis cu… umbrela otrăvită

În plin scandal diplomatic între Marea Britanie şi Rusia, cu privire la otrăvirea lui Serghei Skripal, Pagina de istorie de astăzi ne aduce aminte şi de alte cazuri faimoase în care personaje incomode unor regimuri au murit otrăvite. În 2006, fostul ofiţer de securitate rus Alexander Litvinenko a murit otrăvit, tot la Londra. Însă a existat şi un alt caz de nototietate, la finalul anilor ’70, în care un scriitor şi jurnalist bulgar a fost omorât cu ajutorul unei umbrele. Aflaţi povestea lui Gheorghi Markov, din Pagina de istorie de astăzi.

Pe 11 septembrie 1978, se stingea din viaţă, într-un spital din Londra, Gheorghi Markov, un scriitor şi jurnalist bulgar care avea păreri foarte vocale împtriva regimului comunist bulgar. Cu patru zile înainte, a avut parte de un incident bizar. În timp ce aştepta autobuzul, pe podul Waterloo, pentru a merge la sediul BBC, unde scriitorul realiza o emisiune radio acidă la adresa regimului comunist de la Sofia, a simţit o durere acută în picior şi a văzut o persoană care a scăpat o umbrelă pe jos, pe care a ridicat-o şi a plecat în grabă de la locul faptei. Totul se întâmpla pe 7 septembrie 1978, ziua de naştere a preşedintelui bulgar Todor Jivkov, pe care Markov îl critica din lumea liberă.

 

Markov, ajuns la BBC, a constatat că fusese înţepat în picior. De abia după ce a început să-i crească temperatura Markov a fost dus la spital, unde a fost tratat pentru o eventuală septicemie. Patru zile mai târziu, scriitorul şi jurnalistul bulgar s-a stins din viaţă, la 49 de ani.

 

Autopsia făcută de medicii britanici a constatat că lui Markov îi fusese injectat în picior un dispozitiv cât un ac cu gămălie, prin care îi fusese administrat ricin, o otravă extrem de puternică. Anchetatorii au făcut legătura cu omul cu umbrela, care ar fi fost modul în care i-a fost administrată otrava lui Markov. De altfel, acest fel de umbrele, cu mecanisme complexe interioare au fost folosite de serviciile secrete, s-a descoperit ulterior.

Related posts

Leave a Comment