Anul 1948 nu a însemnat doar începutul stalinizării României şi instaurarea comunismului, ci şi interzicerea Bisericii greco-catolice. Represiunea comunistă a dus la confiscarea bunurilor bisericeşti, care au fost date Bisericii Ortodoxe. Securitatea a încercat să-i convingă pe preoţii şi călugării greco-catolici să treacă la ortodoxie. Clericii care au refuzat această trecere au fost fie omorâţi, fie încarceraţi în închisori sau ţinuţi în arest la domiciliu. De acest tratament au avut parte atât simpli preoţi şi călugări, cât şi protopopi sau episcopi. Au fost arestaţi toţi cei 12 episcopi greco-catolici de atunci, inclusiv Vasile Aftenie şi Iuliu Hossu, vestitorul Marii Uniri.
O mare parte din cei încarceraţi a murit în închisorile comuniste. Este şi cazul egumenului Leon Manu, călugăr din Ordinul Sântului Vasile cel Mare, ultimul stareţ greco-catolic al Mănăstiri Nicula, din judeţul Cluj, locul în care, în fiecare an vin zeci de mii de pelerini, de Sfânta Maria Mare. Destinul călugărului bazilian Leon Manu este strâns legat de cel al Bisericii greco-catolice.
Eparhia Greco-Catolică de Cluj-Gherla a deschis un proces de beatificare a lui Leon Manu. La finalul procesului, Leon Manu ar putea fi proclamat Fericit al Bisericii Catolice. Toţi cei care doresc să contribuie la documentarea dosarului de beatificare a lui Leon Manu o pot face aducând documente şi fotografii la episcopia din Cluj.
Leon Manu a murit în 23 martie 1958, în închisoarea de la Gherla. Familia lui a reuşit să obţină un certificat de deces al stareţului de abia în 2005.