Pagina de istorie: Cum a murit Aurel Vlaicu, defectiune tehnica, eroare de pilotaj sau infarct?

Lângă Câmpina, se stingea din viaţă, în 13 septembrie 1913, unul dintre pionierii aviaţiei mondiale. Aurel Vlaicu încerca să traverseze Munţii Carpaţi, o perfomanţă remarcabilă pentru aparatul de zbor pe care îl inventase. La poalele Carpaţilor Meridionali, Aurel Vlaicu s-a prăbuşit cu avionul său, scrie RFI în Pagina de istorie. 

Aurel Vlaicu s-a născut în anul 1882, la Binţinţi, în comitatul Hunedoarei. Şi-a făcut studiile primare în satul său natal, apoi a urmat cursurile liceului confesional calvin din Orăştie. Pasiunea sa pentru tehnică i-a convins pe profesori că tânărul elev român nu este potrivit pentru a urma Teologia, Dreptul sau alte studii umaniste. Astfel că l-au încurajat să se dedice studiilor inginereşti.

 

Aurel Vlaicu a studiat la Universitatea Politehnică din Budapesta, apoi la Şcoala Superioară Tehnică din München. În anul 1907, a obţinut diploma de inginer. Debutul în această profesie şi l-a făcut la uzinele Opel. A încercat să îi convingă pe şefii săi că este capabil să construiască un avion, însă aceştia nu l-au crezut. Drept urmare, Aurel Vlaicu a început pe cont propriu să construiască un planor la cele mai înalte standarde ale epocii sale. În Hunedoara a construit un planor, cu care a efectuat o serie de zboruri.

 

În 1909 s-a mutat la Bucureşti şi a început să îşi construiască avionul mult visat, care a primit numele de Vlaicu I. Avionul a fost construit la Arsenalul Armatei, după ce Aurel Vlaicu îl convinsese pe Principele Moştenitor Ferdinand I al României, viitorul Rege al Marii Uniri, că planurile sale sunt viabile. Avionul a avut performanţe remarcabile, iar Aurel Vlaicu a reuşit să construiască un nou avion, şi mai bun, pe care l-a botezat Vlaicu II. Cu acesta a reuşit să se impună în concursuri internaţionale, care i-au adus faimă în toată lumea.

 

Citiţi cum a murit Aurel Vlaicu, citiţi pe RFI.ro.

Related posts

Leave a Comment