Pagina de istorie: Alegerea lui Gorbaciov, cel care a contribuit decisiv la dizolvarea Uniunii Sovietice

În 11 martie 1985, Mihail Gorbaciov era ales secretar general al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice. Era primul lider al partidului care venise pe lume după victoria revoluţiei bolşevice. Mihail Gorbaciov a fost şi singurul preşedinte al Uniunii Sovietice, scrie RFI în Pagina de istorie.

Bunicii lui Mihail Gorbaciov au fost deportaţi în perioada lui Stalin, pentru că au fost acuzaţi că ar fi fost culaci, adică ţărani înstăriţi. În copilărie, Mihail Gorbaciov a muncit în agricultură, iar la 16 ani l-a ajutat pe tatăl său să strângă o recoltă record.

 

Pentru acest lucru, Mihail Gorbaciov a primit ordinul Steagul Roşu şi dreptul să studieze la Facultatea de Drept a Universităţii din Moscova. Acolo şi-a cunoscut soţia, pe Raisa.

 

S-a întors apoi la Stavropol, unde se născuse, şi a lucrat puţină vreme ca procuror. Apoi, a decis să devină birocrat al Partidului Comunist, adică nomenclaturist.

 

A fost desemnat să se ocupe de agricultură, astfel că tânărul Mihail Gorbaciov a urmat la fără frecvenţă şi cursurile unui institut agronomic. El a reorganizat fermele colective, a mărit loturile în folosinţă pe care le cultivau ţăranii pentru nevoile proprii şi le-a dat oamenilor mai multă libertate.

 

Acest lucru a dus la sporirea producţiei, iar rezultatele bune l-au propulsat pe Mihail Gorbaciov în Comitetul Central. Apoi, a fost ales deputat în Sovietul Suprem al Uniunii Sovietice.

 

Ascensiunea sa a continuat în Biroul Politic al Comitetului Central. Mihail Gorbaciov a devenit protejatul lui Iuri Andropov, şef al KGB-ului, care a preluat conducerea Uniunii Sovietice. Mihail Gorbaciov a devenit şeful secţiei de cadre a Partidului Comunist sovietic şi a început să îşi impună proprii săi oameni.

 

După moartea lui Iuri Andropov, el a colaborat foarte bine cu succesorul său, Constantin Cernenko, iar în 1985, după moartea acestuia, Mihail Gorbaciov a devenit lider al URSS. Avea doar 54 de ani.

 

Citiţi mai multe pe RFI.ro.

Related posts

Leave a Comment