Bunicii lui Mihail Gorbaciov au fost deportaţi în perioada lui Stalin, pentru că au fost acuzaţi că ar fi fost culaci, adică ţărani înstăriţi. În copilărie, Mihail Gorbaciov a muncit în agricultură, iar la 16 ani l-a ajutat pe tatăl său să strângă o recoltă record.
Pentru acest lucru, Mihail Gorbaciov a primit ordinul Steagul Roşu şi dreptul să studieze la Facultatea de Drept a Universităţii din Moscova. Acolo şi-a cunoscut soţia, pe Raisa.
S-a întors apoi la Stavropol, unde se născuse, şi a lucrat puţină vreme ca procuror. Apoi, a decis să devină birocrat al Partidului Comunist, adică nomenclaturist.
A fost desemnat să se ocupe de agricultură, astfel că tânărul Mihail Gorbaciov a urmat la fără frecvenţă şi cursurile unui institut agronomic. El a reorganizat fermele colective, a mărit loturile în folosinţă pe care le cultivau ţăranii pentru nevoile proprii şi le-a dat oamenilor mai multă libertate.
Acest lucru a dus la sporirea producţiei, iar rezultatele bune l-au propulsat pe Mihail Gorbaciov în Comitetul Central. Apoi, a fost ales deputat în Sovietul Suprem al Uniunii Sovietice.
Ascensiunea sa a continuat în Biroul Politic al Comitetului Central. Mihail Gorbaciov a devenit protejatul lui Iuri Andropov, şef al KGB-ului, care a preluat conducerea Uniunii Sovietice. Mihail Gorbaciov a devenit şeful secţiei de cadre a Partidului Comunist sovietic şi a început să îşi impună proprii săi oameni.
După moartea lui Iuri Andropov, el a colaborat foarte bine cu succesorul său, Constantin Cernenko, iar în 1985, după moartea acestuia, Mihail Gorbaciov a devenit lider al URSS. Avea doar 54 de ani.
Citiţi mai multe pe RFI.ro.