Savantul Alexandru Borza este una dintre personalităţile Marii Uniri uşor dată uitării. Cunoscut în lumea ştiinţifică drept un reputat naturalist, Alexandru Borza a fost mult mai mult decât atât.
Puţini sunt cei care ştiu că Alexandru Borza, întemeietorul frumoasei Grădini Botanice din Cluj, a fost şi preot greco-catolic. El a absolvit Seminarul Teologic şi Facultatea de Ştiinţe din Budapesta şi a devenit doctor în ştiinţe naturale în 1913.
În 1918 a participant activ la pregătirea Marii Uniri. A fost secretar al Consiliului Naţional Român din Blaj şi delegat la Marea Adunare de la Alba Iulia din 1 decembrie. De altfel, datorită lui Alexandru Borza şi a fiicei sale, la Cluj s-a păstrat unicul album al Marii Uniri, cu fotografiile făcute de Emanoil Samoilă Mârza în 1918. Este vorba despre albumul primit în dar de la fotograf de către Iuliu Hossu, episcop la vremea aceea, cel care a dat citire proclamaţiei Marii Uniri, în faţa mulţimii adunate la Alba Iulia.
Alexandru Borza a îndeplinit, între 1919 şi 1947, la Universitatea din Cluj, funcţiile de prodecan şi decan al Facultăţii de Ştiinţe şi rector al Universităţii. Imediat după Unire, în 1919 a fost director şi organizator al noii Grădini Botanice a Universităţii, pe care o aşează pe rosturi demne şi azi de orice grădină botanică de renume din lume.
Tot Borza a organizat şi primul Congres al Naturaliştilor din România şi prima excursie fitogeografică din România. Alexandru Borza a a fost promotorul Legii din 1930, privind ocrotirea monumentelor naturii din România. De asemenea, el este unul dintre fondatorii Parcului Naţional Retezat, primul parc naţional din România, şi a multor alte rezervaţii şi parcuri naturale din ţară.